Home

Achtergrond

Expolevante Níjar, vakbeurs voor oostelijk Almeria

Afgelopen week werd in het Spaanse Nijar de lokale vakbeurs Expolevante gehouden; een beurs die specifiek gericht is op de lokale tuinbouw rond Nijar.

In het verleden werd iedere twee jaar in Aguadulce (Almeria) de vakbeurs Expo Agro Almeria gehouden. Die beurs ging ondanks verschillende reddingsacties ter ziele. Daarentegen blijft de kleine regionale beurs Expolevante wel op de been. Expolevante werd vorige week voor de vierde keer georganiseerd, met een oppervlakte van 7.500 vierkante meter. Aan de beurs namen 133 bedrijven deel. Zij richtten zich op de lokale markt.

Gericht op tomatenteelt

Almeria heeft twee kerngebieden als het gaat om tuinbouwproductie: El Poniente bij El Ejido en El Levante bij Nijar. Vanwege de slechtere waterkwaliteit in Nijar worden er daar door 1.800 tuinders vooral tomaten geteeld. Dit seizoen gaat het in totaal om 3.145 hectare. Coprohnijar is de grootste coöperatie in het gebied, gespecialiseerd in cherrytomaten. Daarnaast wordt 1.566 hectare courgette geteeld en 1.528 hectare watermeloen.
Vanwege de ontziltingsinstallatie in het gebied ontluikt er de laatste tijd ook belangstelling voor de teelt van paprika. Veel van de grotere, nieuwe tuinbouwbedrijven zijn de laatste jaren in Nijar neergestreken, vanwege de betere beschikbaarheid van grotere percelen. Opvallend veel daarvan worden ecologisch geteeld. Zestig procent van alle ecologische productie van groenten in Almeria wordt geteeld in Nijar, volgens lokale media.

Of registreer je om te kunnen reageren.