Home

Achtergrond laatste update:19 mei 2016

Asbestsanering komt nauwelijks op gang

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben 600 boeren een subsidieaanvraag ingediend voor asbestsanering, goed voor een totale waarde van €1 miljoen. De Rijkssubsidieregeling voor asbestsanering is open sinds begin dit jaar.

Op 4 januari is de subsidieregeling van het Rijk voor asbestsanering van boerendaken opgesteld. Voor 2016 heeft het Rijk €10 miljoen gereserveerd. In het eerste kwartaal is voor €1 miljoen aan aanvragen ingediend. Volgens Ruud Hoosemans, landelijk programmamanager Agro Asbest Veilig, staat het aantal aanvragen niet in verhouding tot het aantal offerte-aanvragen voor dakrenovatie van boeren. Hoosemans: "We ontvangen heel veel aanvragen voor offertes maar deze leiden mondjesmaat tot een daadwerkelijke investering. Het ontbreekt de boeren aan financiële draagkracht."

Andere prioriteiten

Hans van den Boom, sectormanager duurzame energie bij de Rabobank beaamt dat veel boerenbedrijven momenteel niet zitten te wachten op extra investeringen. "Asbestsanering staat niet hoog op hun prioriteitenlijstje. Het zijn voornamelijk de intensieve veehouderijbedrijven met asbesthoudende daken. Juist deze sector heeft het financieel moeilijk."

Tot 2019 heeft het Rijk €75 miljoen uitgetrokken voor asbestsanering. Circa 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken moet gesaneerd worden in de komende acht jaar, waarvan 80 miljoen agrarisch is. Eind mei komt naar verwachting staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) met een landelijke programmatische aanpak asbestsanering. Naar verluidt staat in het plan beschreven hoe overheden, de asbestbranche en dakeigenaren intensiever met elkaar moeten gaan samenwerken.

De provinciale subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop', waar boeren ook op in kunnen schrijven, is inmiddels in de provincies Limburg, Zeeland, Noord-Brabant, Groningen en Flevoland al wel overschreven en daarom gesloten. Het is mogelijk om de diverse overheidssubsidies te stapelen.

Boerderij organiseert op 18 mei een webinar over asbestsanering en zonnepanelen. Meld u aan voor het gratis webinar!

Of registreer je om te kunnen reageren.