Home

Achtergrond

Pond heeft flink terrein verloren

Op 23 juni stemmen de Britten over een mogelijk vertrek uit de eurozone, ook wel bekend als 'Brexit'. De onzekerheid over het mogelijke vertrek zet druk op de koers van het pond.

Voordat een referendum begon te spelen, was een euro lange tijd 70 pence waard. De koers van de euro steeg naar 80 pence en is inmiddels gedaald naar 77 pence.

Belangrijke afzetmarkt

De koersontwikkeling is ongunstig voor exporteurs. Het Verenigd Koninkrijk behoort met Duitsland en Frankrijk tot de belangrijkste afzetmarkten van de Nederlandse land- en tuinbouw. De Britse supermarktketens kopen onder meer veel groente en fruit uit Nederland in, maar ook kwaliteitsvlees wordt relatief veel naar de overkant van de Noordzee gebracht.

Economische krimp bij 'Brexit'

Wanneer de Britten kiezen voor een 'Brexit', kan het pond een diepe val maken, zo schrijft de Oeso. De Oeso is een organisatie van vooral rijkere landen die onder meer landen adviseert over economisch beleid. De daling van het pond is vooral toe te schrijven aan de verwachte economische krimp die een 'Brexit' teweeg kan brengen.

De Oeso gaat er vanuit dat de Britse economie door een 'Brexit' in 2030 5% kleiner zal zijn dan wanneer het land in de EU blijft. ING denkt dat het mond ruim een kwart aan waarde kan verliezen. Het verlies hangt wel sterk af van de vraag of de EU na een Brits vertrek de Britten snel een vergaand vrijhandelsverdrag zal gunnen zoals Noorwegen en Zwitserland dat hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.