Home

Achtergrond

Knox is geen middel, maar het resultaat van veredeling

In de rubriek 'Markt in het Kort' in G&F nummer 26 wordt in het bericht over de genomineerden voor de Fruit Logistica Innovation Awards ook zaadfirma Rijk Zwaan genoemd.

Het veredelingsbedrijf heeft de nominatie binnen gehaald vanwege de eigenschap Knox. Die zorgt ervoor dat slasoorten na verwerking in de snijderij vertraagd verkleuren.

In het bericht wordt Knox aangeduid als 'een middel'. Dit klopt niet. Knox is het resultaat van een veredelingsproces, waardoor de oxidatiegevoeligheid van plantensappen na blootstelling aan zuurstof is verminderd. Gewassen houden daardoor na het versnijden langer hun natuurlijke kleur. Dat komt de houdbaarheid en het uitstalleven ten goede.

Foto

  • Foto op 1 juli 2016, 11 dagen na de oogst (op 20 juni), en 10 dagen na versnijden (op 21 juni): links gangbare cos, rechts oxidatievertragende cos. (gekoelde bewaring).

    Foto op 1 juli 2016, 11 dagen na de oogst (op 20 juni), en 10 dagen na versnijden (op 21 juni): links gangbare cos, rechts oxidatievertragende cos. (gekoelde bewaring).

Of registreer je om te kunnen reageren.