Home

Achtergrond

Den Haag geeft investering in Ghanese tuinbouw duwtje

Nederlandse bedrijven die in de Ghanese tuinbouw actief willen worden, kunnen investeren met een 50 procent co-financiering door Ghanaveg, een programma van de Nederlandse ambassade in Ghana om de groentesector aldaar te verbeteren en te versterken. Tot 1 maart kan men plannen indienen.

Ghana was vroeger bekend als de Goudkust, zoals het naburige land nog steeds bekend staat als de Ivoorkust. Maar behalve op goud en ook olie, drijft de Ghanese economie in toenemende mate op agrarische productie en export van groente en fruit. Vorig jaar exporteerde Ghana 42 miljoen kilo groente en fruit, een verviervoudiging maar liefst ten opzichte van 2009.

Geen wonder dus dat de Nederlandse tuinbouw haar oog op dit economisch én politiek stabiele land heeft laten vallen. Voordeel van dit West-Afrikaanse land is dat er Engels wordt gesproken. Tussen veel voormalige Franse kolonies is Ghana een sinds 1957 van Engeland onafhankelijk gemaakte kolonie.

Albert Heijn

Daarom zijn nog steeds veel Engelsen actief in ook de Ghanese tuinbouw, bijvoorbeeld bij het bedrijf Blues Skies, dat een van de grotere Afrikaanse leveranciers is aan Albert Heijn. Blue Skies levert onder andere AH Mangosalade, AH Kokosnoot chunks en AH Tropische fruitsalade mango/papaja/lime aan Albert Heijn, aldus inkoper Gé Happe. Het bedrijf werd in 1997 gestart door Engelsman Anthony Pile. "Blue Skies produceert vers gesneden fruit vanuit Ghana, Egypte en Zuid-Afrika en biedt in Ghana werkgelegenheid aan ruim 2700 mensen. In de productiefaciliteit in Ghana wordt al het fruit verwerkt: gerijpt, gesneden en verpakt. Dat ook het verwerkingsproces ter plekke gebeurt, is bijzonder. Dat zorgt namelijk voor het toevoegen van waarde aan het product in Ghana zelf en dus ook voor werkgelegenheid. Blue Skies is de grootste private werkgever in Ghana en de filosofie van oprichter Anthony Pile is dat medewerkers in zijn bedrijf een mooie carrière kunnen maken en zelfs op kunnen klimmen tot manager. Zodoende draagt Blue Skies bij aan het ontwikkelen van een zo belangrijke middenklasse, wat cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van Ghana."

De Nederlandse activiteit in de Ghanese tuinbouw kreeg vorig najaar een injectie met de handelsmissie waaraan het GroentenFruit Huis en zaadbedrijf Bejo deelnamen. Op het Ghanaveg Business Platform ontmoetten de Nederlandse bedrijven meer dan honderd Ghanese tuinders. Op excursie in  het land bezochten ze onder meer peentelers, die met beter zaad hun pro0ductie hopen te verbeteren van 10 naar 40 ton per hectare.

Importstop

Een flinke tegenvaller bij het ontwikkelen van een sterke tuinbouwsector is echter de importstop op vijf tuinbouwgewassen en gewasfamilies, die de Europese Unie eind 2015 afkondigde. Tot en met 31 december 2016 mag er geen paprika's en pepers, geen flespompoenen, geen bitter gourds, geen loefa's en geen gewassen uit de nachtschade familie uitgezonderd tomaten, vanuit Ghana naar Europa worden verhandeld.

Ghanaveg programmamanager Joep van den Broek benadrukt dat met het ministerie van landbouw en de Ghanese bond van groente- en fruitexporteurs wordt gewerkt aan een snelle verbetering van de naleving van fytosanitaire regels. De Nederlandse bijdrage aan betere resultaten in de teelt en meer bewustzijn van voedselveiligheid in de gehele keten is de training van Ghanese teeltadviseurs, die door Ghanaveg en Wageningen UR wordt georganiseerd. Tot en met december 2017 komen Nederlandse trainers elke twee à drie maanden voor een paar dagen naar Ghana om daar in het veld tussen de planten te kijken naar betere aanpak van ziekten en plagen.

Teamleider Herman de Putter ziet de uitdaging door de Europese importstop. Maar dat maakt het werk dat hij met zijn twee Wageningse collega's doet alleen maar nuttiger. Met minder chemische middelen een betere kwaliteit product telen, zonder risico van het mee-exporteren van bijvoorbeeld fruitvliegjes, trips en witte vlieg, dat is de taak waar de Ghanese telers en handelaren voor staan, aldus De Putter.

Plannen indienen

Ghanaveg hoopt het programma te kunnen ondersteunen met de hulp van het internationale tuinbouwbedrijfsleven. Bedrijven kunnen tot en met 1 maart hun investeringsplannen indienen. De plannen die worden gehonoreerd kunnen rekenen op een co-financiering van 50 procent door Ghanaveg. Meer informatie over deze calls is hier te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.