Home

Achtergrond

'Gemeenten te huiverig bij plattelandswoningen'

Gemeenten zijn te terughoudend in het verlenen van de status plattelandswoning, ziet makelaar Jeroen Adams. Dat is alleen maar aangewakkerd nu de Raad van State hieraan morrelt.

Jeroen Adams, makelaar in de omgeving van Helmond, riep samen met een collega vorig jaar zomer gemeenten op meer gebruik te maken van de Wet plattelandswoningen. Hoeveel plattelandswoningen er inmiddels zijn in Nederland is bij de NVM niet bekend, blijkt uit navraag. Halverwege 2014 zouden 80 gemeenten er werk van gemaakt hebben.

Wordt er voldoende gebruik gemaakt van de Wet plattelandswoningen?

"Gemeenten zijn huiverig om de Wet plattelandswoningen toe te passen. En die huiver is sinds afgelopen februari alleen maar verder aangewakkerd. Gemeenten worden nu waarschijnlijk nog terughoudender."

Wat is het voordeel van deze wet?

"Ingeburgerd is deze wet nog niet, maar ze kan veel ongemak voorkomen. Veel mensen komen er pas achter dat ze eigenlijk illegaal wonen als ze de woning willen verkopen. Veel panden zijn nu zo goed als onverkoopbaar door de bestemming die erop zit. Bedrijfswoningen hebben een agrarische bestemming. Een particulier die er wil wonen, kan er niet terecht. Het zijn veelal gestopte boeren die met deze problematiek geconfronteerd worden. Daar zitten ook boeren tussen die enkele jaren terug nog met subsidie stallen gesloopt hebben, om er een woning voor in de plaats te zetten. Ook die komen er nu pas achter dat bewoning wellicht een probleem is."

Waar in uw omgeving is de wet toegepast?

"De gemeente Peel en Maas heeft het geprobeerd, maar is in januari teruggefloten door de Raad van State. De gemeente had de regels te ruim geformuleerd door 300 voormalige bedrijfswoningen in één slag als plattelandswoning te bestemmen. Als NVM hebben we tien jaar voor deze wet gelobbyd en gestreden. Nu het middel er is, vind ik het jammer dat sommige gemeenten er niets mee doen. Er zijn te veel panden zo goed als onverkoopbaar door de bestemming die ze hebben."Of registreer je om te kunnen reageren.