Home

Achtergrond

Groningen en Oekraïne houden gasprijs hoog

Vraag naar gas zal de komende week minder zijn door het warmere weer. Naar verwachting zullen de temperaturen komende week langzaam oplopen, voornamelijk 's nachts wordt het warmer dan afgelopen week. Als gevolg hiervan kan de vraag naar gas afnemen, waardoor de gasprijzen mogelijk kunnen dalen. Dat verwacht energieleverancier Nuon.

Toch daalt de gasprijs op de dagmarkt nog niet. Woensdag noteerde de gastermijnmarkt TTF - onveranderd ten opzichte van vorige week - een dagprijs van €22 per MWh. Eenzelfde prijs geldt ook voor 2016. Gelet op de daadwerkelijke vraag en aanbod van gas kan de gasprijs dalen. Dat gebeurt niet door spanningen op de markt die worden veroorzaakt door het conflict in Oekraïne en de situatie in Groningen rond gaswinning. Beide regio's zullen dit jaar de aanvoer van gas en daarmee ook de markt domineren.

Minder windenergie

Als gevolg van lagere gas- en CO2-prijzen daalden afgelopen week de elektriciteitsprijzen op zowel korte als lange termijn. In de komende week is het naar verwachting relatief windstil. Hierdoor is de inschatting dat de elektriciteitsproductie van windenergie circa 10 procent van de maximale capaciteit zal zijn.

Groter wordende olievoorraden VS

De olieprijs schommelt voor de vierde week op rij tussen de $55 en $60 per vat (159 liter) Brentolie. Sinds dinsdag is de olieprijs licht gedaald naar $56 per vat. Dit heeft te maken met de groter wordende Amerikaanse olievoorraden. De opslagen raken binnen afzienbare tijd vol. De Amerikaanse olie kan dan niet meer opgeslagen worden maar zal direct op de markt worden gebracht. Marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies verwacht dat dit opnieuw een prijsval kan veroorzaken. De Amerikanen sluiten inmiddels wel boorputten, maar het aanbod van olie zal op termijn hoe dan ook toenemen, verwacht Wiegmink.

Effect euro-dollarkoers op olieprijs

Marktanalisten van Nuon verwachten dat de olieprijs komende week gelijk blijft. Overigens hebben de Europese handelaren wel last de euro-dollarkoers. De euro staat flink onder druk. De prijsdaling van de olie uitgedrukt in euro's is veel minder scherp dan die in dollars.

De dieselprijs kruipt iedere week wel iets omhoog. Inkoopcollectief noteerde deze week een dieselprijs van 97 cent per 100 liter. Een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Toen kostte een liter diesel afgerond 96 cent. De week daarvoor 95 cent per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.