Home

Achtergrond

Zacht voorjaar met wisselende lichtcijfers

Het eerste deel van dit jaar kenmerkte zich door zacht weer.

Zeker in januari lag de gemiddelde etmaaltemperatuur rond de 60 tot 80 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Dat komt neer op een 2 tot 3 graden Celsius hogere etmaaltemperatuur. Gedurende het voorjaar vlakte het verschil steeds verder af (zie ook het hieronder toegevoegde kaartje).

Variatie in instraling

De hoeveelheid zonlicht leek aardig in vergelijking met de donkere periodes van vorig jaar, maar over het hele voorjaar gezien viel dit toch nog wat tegen in vergelijking met het langjarig gemiddelde. In de eerste weken, en later richting week 20, lieten de meeste gebieden een lagere instraling zien, terwijl in het tijdvak tussen week 9 t/m 12 meestal meer licht werd gemeten.

Ten opzichte van andere locaties in Nederland viel Limburg op met meer licht.

 

Lees meer over de terugblik op het teeltseizoen tot nu toe in editie 11 (week 22; 30 mei 2014) van Groenten & Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.