Doorgaan naar artikel

Fiscale spelregels bedrijfsopvolgingsfaciliteit

Als een onderneming erft of geschonken wordt, moet over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting worden betaald. Wordt de onderneming voortgezet, dan kan de opvolger gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit.

Een belangrijke voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de regeling is dat bij een erfenis de overledene minimaal één jaar eigenaar van het bedrijf is geweest. Bij een schenking geldt dat de schenker minimaal vijf jaren eigenaar van de onderneming moet zijn geweest. Voor degene die het bedrijf erft of geschonken krijgt, geldt dat hij de onderneming minimaal vijf jaar moet voortzetten.

Hoeveel vrijstelling van erf- of schenkbelasting een opvolger krijgt, is afhankelijk van de waarde van de onderneming, het ondernemingsvermogen. De Belastingdienst maakt bij de bepaling van deze waarde onderscheid tussen twee zaken:

• goingconcernwaarde: de waarde van het ondernemingsvermogen als samenhangend geheel, inclusief zaken als opstallen, gronden, quota en goodwill.

• liquidatiewaarde: de totale waarde van alle afzonderlijk gewaardeerde bedrijfsmiddelen of clusters van bedrijfsmiddelen.

Voor de erf- of schenkbelasting wordt uitgegaan van de hoogste van deze twee waarden.

Er zijn vier situaties mogelijk:

• De goingconcernwaarde is maximaal €1.028.132 (de grens die voor 2013 geldt) en hoger dan de liquidatiewaarde. De vrijstelling is dan 100 procent over de goingconcernwaarde.

• De goingconcernwaarde is maximaal €1.028.132 en lager dan de liquidatiewaarde. De vrijstelling is 100 procent over de liquidatiewaarde.

• De goingconcernwaarde is meer dan €1.028.132 en hoger dan de liquidatiewaarde. De vrijstelling is 100 procent over de goingconcernwaarde tot €1.028.132. Over de goingconcernwaarde boven dit bedrag is de vrijstelling 
83 procent.

• De goingconcernwaarde is meer dan €1.028.132 en lager dan de liquidatiewaarde. Over het verschil tussen de goingconcernwaarde en de liquidatiewaarde is de vrijstelling 100 procent. Vervolgens is de vrijstelling 100 procent over de goingconcernwaarde tot €1.028.132 en 83 procent over de goingconcernwaarde boven dit bedrag.

Als het ondernemingsvermogen hoger is dan €1.028.132 moet bij een bedrijfsovername een bedrag voor erf- en schenkbelasting worden betaald. Voor deze aanslag kan uitstel van betaling worden aangevraagd. De Belastingdienst stuurt dan een zogenoemde conserverende aanslag. Deze aanslag moet binnen maximaal tien jaar voldaan zijn.

Share this

Afbeelding
Eric Beukema

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin