Doorgaan naar artikel

Drempelbedrag EIA in 2014 5x zo hoog

Het minimuminvesteringsbedrag per investering om in aanmerking te komen voor de EIA, wordt met ingang van 1 januari 2014 verhoogd van 450 naar 2.500 euro. Dat zelfde geldt voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieubedrijfsmiddelen (VAMIL).

Wanneer u investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen, kunt u in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek (EIA). U moet dan investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in middelen die leiden tot duurzaam energiegebruik, die voorkomen op de zogenoemde energielijst. De aftrek bedraagt 41,5% bij investeringen vanaf 2.300 euro. De totale pot van de EIA bedraagt in 2013 maximaal 48.970.000 euro.

Mogelijk kunt u vooruitlopend op de verhoging van het drempelbedrag kleinere investeringen die voor genoemde faciliteiten in aanmerking komen naar voren halen. Er zijn de nodige voorwaarden verbonden aan de toepassing van de faciliteit. Zo moet u bijvoorbeeld de EIA binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting rechtstreeks aanvragen bij het digitale loket van Agentschap NL.

Niet op lijst, toch aftrek

Het is ook mogelijk dat een investering, die niet voorkomt op de energielijst, toch nog in aanmerking komt voor EIA. In dat laatste geval moet u kunnen aantonen dat u investeert in een middel dat duurzame energie voortbrengt of voldoende energie bespaart (generiek bedrijfsmiddel). Voor elk toepassingsgebied geldt een energieprestatie-eis. Dit is een energiebesparingsnorm per geïnvesteerde euro. De beoordeling of uw investering voldoet aan de normen en het opzetten van een energiebesparingsberekening is een klus voor specialisten, zoals de adviseurs van de subsidiedesk van Flynth. Zie ook www.allesoversubsidie.nl.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin