Home

Achtergrond

Studie: geen bewijs dat biologisch gezonder is

De Stanford University (VS) heeft na onderzoek naar bekende studies over biologische voeding geconcludeerd dat er geen bewijs is dat biologische voeding gezonder is dan gangbaar.


Van dit onderzoek hebben veel media dinsdag resultaten bekend gemaakt. Over biologische groente en fruit merken de onderzoekers op dat de kans op het aantreffen van bestrijdingsmiddelen 30 procent kleiner is dan bij gangbaar. Risico’s op overschrijding van de gezondheidsnorm voor werkzame stoffen bij gangbare groente en fruit zijn zo klein dat de onderzoekers hier overheen stappen. Een duidelijk verschil in gezondheidswaarden is niet aangetroffen in de onderzoeken die Stanford analyseerde.

In de Volkskrant merkt hoogleraar voeding en gezondheid Frans Kok (WUR) op dat gezondheidsonderzoek lastig is. Consumenten die biologisch eten, leven vaak ook op andere terreinen gezonder.

Vorige week stelde koepel Bionext nog dat een label voor extra gezonde groente en fruit overbodig is, omdat het al bestaat. Biologische producten zijn immers gemiddeld gezien gezonder, zo stelde Bionext in een persbericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.