Home

Achtergrond

‘Goed nadenken over rol teler bij afzet’

Bij lopende gesprekken over een nieuw afzetmodel voor groente en fruit, is een directe inbreng van telers in de verkoop geen voorwaarde. Dat zegt Loek Hermans, voorzitter van Greenport Holland.

Greenport Holland wil met ketenpartijen over twee jaar een vernieuwing van de afzetstructuur realiseren, geënt op de GMO-wetgeving en mededingingswet.

Hermans kent de huidige discussie en weerstand over het weghouden van telers bij de verkooptafel. Modellen waarbij telers wel directe inbreng hebben, zijn uitgesloten van GMO-ondersteuning. Hermans: “Ik wil op dit moment niet zeggen dat de modellen waar wij over praten zo’n directe inbreng moeten hebben. Misschien, en dat zal moeten blijken, is het wel beter om een model te hebben om die verkoopactiviteit over te dragen en zo gezamenlijk een betere positie ten opzichte van retail te krijgen. Ik wil daar goed over nadenken.”

GMO en mededingingswetgeving zijn prioriteiten van Greenport Holland. Of de gesprekken over een vernieuwing van de afzetstructuur vorderen, kan Hermans niet bevestigen. “Het gaat stapje voor stapje.” Hermans wijst daarbij ook op de beperkte omvang van de Greenport Holland organisatie. Over twee jaar moet die vernieuwing wel gerealiseerd zijn, verwacht hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.