Home

Achtergrond 455 bekeken laatste update:3 aug 2012

Markt kool en lof geschoond

Voor bloemkooltelers kan de overgang van overaanbod naar krapte niet groter zijn. Met een reeks acties van supermarktketens is de markt geschoond.

Werden vorige week minimumprijzen vaak niet eens gehaald, nu is de prijs heel behoorlijk. The Greenery noteerde prijzen van boven de 50 cent voor de zessen, waar ze een week geleden nauwelijks 20 cent haalden. Het vermoeden bestaat dat weekafspraken duidelijk een lager niveau hadden (vermoedelijk tussen de 35 en 40 cent), waardoor de telersprijzen eerder in deze richting gaan.

Voor Hollandse bloemkool was de actieprijs bij Dirk 69 cent; AH vroeg 89 cent voor de Hollandse kool. Ook C1000 roert zich op de dagmarkt voor bloemkool. Wanneer die vraag afloopt, verwachten telers minder te oogsten. De prijs kan daarmee stabiel blijven, denkt een handelaar.

Ook voor witlof is de prijs in een week teruggeveerd. Vorige week is veel doorgeschoven, dat nu is opgeruimd. Van overschot lijkt geen sprake meer, al is dat niet toe te schrijven aan acties. Prijzen van 60 tot 65 cent doen niet aan een zomerdip denken. Vrijdag zakte de prijs van witlof toch verder en de kwam daarmee gevoelig onder de kostprijs te liggen, ondanks een beperkter aanbod.

Bij prei valt op dat de prijzen voor ZON en The Greenery dichter bij elkaar liggen. Volgens een handelaar is dat het gevolg van het gelijktrekken van de veiltijden. Eerder deze week liep de prijs nog op, tot 76 cent woensdag op de klok. De dagmarkt noteerde donderdag prijzen van iets boven de 50 cent.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Of registreer je om te kunnen reageren.