Home

Achtergrond 1 reactie

Bionext: bio-agf gemiddeld gezonder

Een nieuw keurmerk voor 'verse groente en fruit met een hogere voedingswaarde' hoeft niet uitgevonden te worden, dit bestaat namelijk al met het Europese bio-keurmerk. Met die reactie in een persbericht stelt koepel Bionext dat biologische groente en fruit gemiddeld gezonder is dan gangbaar.

“Aangezien biologische groenten en fruit de tijd krijgen om te groeien (zonder kunstmest), bevatten ze gemiddeld meer gezonde inhoudsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Dit is uit diverse studies gebleken”, aldus Bionext.

Dat lijkt in tegenstelling met het standpunt van het Voedingscentrum, dat op de website het volgende zegt over biologische gezondheidsaspecten: “In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen."

Bionext ziet dus niets in een keurmerk voor extra gezonde AGF-producten en reageert daarmee op de uitkomsten van een onderzoek onder 1.100 consumenten dat onlangs in opdracht van de Commissie AGF-Detailhandel van het Hoofbedrijfschap Detailhandel (HBD ) is gehouden. Groentenwinkels hebben vooralsnog moeite voldoende biologische producten te verkopen om omzetsnelheid te genereren voor zo’n versproduct.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ruim 90% van de consumenten vindt dat biologische groenten en fruit deel van het assortiment uit moeten maken. Driekwart vindt het interessant als er een keurmerk voor verse groenten en fruit komt dat de garantie geeft op gezondheid en een hogere voedingswaarde.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Een garantie op gezondheid? Dat lijkt mij niet bestaand. Een hogere voedingswaarde? Dan wat?

Of registreer je om te kunnen reageren.