Home

Achtergrond 6 reacties

Meerderheid zegt nee tegen PT

Telers en vooral handelaren in de tuinbouw hebben in meerderheid nee gezegd tegen het Productschap Tuinbouw. Die uitslag van de door het PT zelf gehouden ondernemerspeiling is hard aangekomen bij het productschapbestuur. Voorzitter Bart Bruggeman: “Het werd even stil.”

CNV’er Bart Bruggeman is vorod e tweede keer in drie jaar tijd interim-voorzitter van het Productschap Tuinbouw. In 2008 viel hij in toen Dirk Duijzer het PT verruilde voor de Rabobank. Nu vult hij het voorzitterloos tijdperk tussen Tjibbe Joustra en de op 1 juli aantredende Agnes van Ardenne. Toen en nu liggen de productschappen onder vuur.

"Het resultaat van de peiling is hard aangekomen bij het bestuur. Vooral de slechte waardering van de manier waarop besluitvorming plaatsvindt is iets waar het PT absoluut een moderniseringsslag op moet maken. Het werd stil in de bestuurskamer toen we de uitslagen vernamen. Twee jaar geleden was de uitslag van een soortgelijk onderzoek al niet best, met een rapportcijfer van 5,2. En dan nu een 4,8. Dan heb je het over een fundamenteel probleem.”

Wat moet er veranderen?
“Gebleken is dat de kennis over hoe besluitvorming binnen het PT in zijn werk gaat wel is toegenomen, maar de waardering van die besluitvorming níét. Dus moeten we toe naar nieuwe vormen van besluitvorming. En we zullen nu per sector gaan kijken wat er moet gebeuren. Welke taken moet het PT collectief blijven doen en wat kan er privaat? Ook zal voor sommige sectoren naar de opt out regeling gekeken moeten worden.”

Hoe werkt die opt out regeling?
“Dat is een mogelijkheid die al heel lang open staat voor sectoren. Als er geen draagvlak meer is voor collectieve deelname aan het schap, dan kan men er uit stappen. De besluitvorming daarover gebeurt tot nu toe langs de lijnen van bestuurlijke vertegenwoordiging van dragende organisaties.”

De oude manier van besluitvorming dus, die zo slecht gewaardeerd wordt…
“Inderdaad, daar moeten we het nu nog mee doen. Maar het is de verantwoordelijkheid van alle bestuurders van het PT deze uitkomsten bloedserieus te nemen. En als een sector dat niet doet, om daar ook geen genoegen mee te nemen. We moeten n u niet verzanden in allerlei verzachtende interpretaties van de uitkomsten. Nee, dit is het. Hiermee gaan we ook naar de politiek. Het moet anders. En voor sommige sectoren geldt misschien zelfs dat het gaat stoppen.”

Er komen eind van de zomer sectorbijeenkomsten om de resultaten van de ondernemerspeiling verder te bespreken. Tegen die tijd zijn de uitkomsten per deelsector volledig uitgewerkt en is beter bekend welke delen van de tuinbouw nog positief zijn over bepaalde activiteiten. In welke samenstelling de sectoren hun zegje mogen doen is nog niet bekend.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer
 

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zegwaard

  Als deze stemming 2 weken later gehouden zou zijn dan weet ik nog niet hoe het uitgepakt zou zijn. Mede dankzij de volledige inzet van het PT zijn er supersnel regelingen gekomen om in deze EHECcrisis de schade beperkt te houden. 24 uur per dag bemanden ze samen met andere vertegenwoordigers zoals LTO, glaskracht etc. het crisisteam en kwamen en komen nog steeds op voor onze belangen. Zonder het PT waren we een stuk verder van huis. Hulde voor wie hulde toekomt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!En deze positieve kritiek is stevig onderbouwd i.p.v. de ongefundeerde beredeneringen van NVAF of hoe dat gepeupel mag heten.

 • no-profile-image

  Ronald Kalter

  Zou Groenten en Fruit ook moeten doen zon ondernemerspeiling, vragen wat abonnees er van vinden dat informatie van eigen journalisten alleen nog tegen betaling van nog een abonnement op AGD te krijgen krijgen is als dat zo doorgaat kun je beter G en F opzeggen, en niets meer nemen af een abonnement op AGD.
  Het is te gek voor woorden, wat je wel kan lezen hier komt van de vrije nieuwsgaring van internet of van onbetaalde vrijwilligers, het professionele werk van eigen mensen komt te staan op de site van AGD. Hoe desastreus dat uit pakt in tijden van Ehac crises heeft iedereen de laatste weken hier niet kunnen lezen.

  Voor wat betreft de uitslag van de stemming over het PT ben ik het met Jan eens "Wat hadden we zonder moeten doen ". in dit soort gevallen moet je wel naar het gepeupel luisteren maar er niet naar handelen, want die bestaan het ook om tegen Europa te stemmen .

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Alsjeblieft zeg .
  Weg met dit productschap.
  Allemaal lieden die amper weten wat er in de tuinbouw leeft. Traag of geheel niet reageren op situaties die niet vijf jaar van te voren zijn aangekondigd.
  Maar ondertussen een vorstelijk loon opstrijken.
  Kortom jongens van het Productschap.
  Het is mooi geweest. Dit paradijs voor jullie als bestuurders is verleden tijd.
  En reken maar dat wij dat 0,5 procentje GOED kunnen gebruiken...


 • no-profile-image

  Jan Zegwaard

  Ard, jij bent zeker niet trots op je naam die je bij je geboorte heb gekregen, om je ware idenditeit met zo'n mooie groentenaam te verhullen. Ook aan een sterke onderbouwing van je redenatie ontbreekt het al. Dat bedoel ik nu met geschreeuw van gepeupel zonder goede onderbouwing van hun mening. Zeg dan niks.Ik snap natuurlijk wel dat meningen vertroubelt raken als de nood hoog is. Daar alle begrip voor!

 • no-profile-image

  P. Zwinkels

  Sta volledig achter Jan zijn mening, zeker na het debacel aangaande EHEC.
  PT weg; wat dan? Het zal er in de toekomst alleen maar meer om gaan spannen en blijken, dat we het alleen gezamelijk nog zullen redden! Zolang de huidige verdeeldheid zegeviert, zal er geen enkele winnaar zijn. Moet het soms eerst nog veel slechter gaan?

 • no-profile-image

  Bram AAB

  Het is goed om deze peiling te doen, maar als de opkomst erg laag is, hebben de gemotiveerde tegenstemmers de overhand.
  Een goed functionerend PT heben we in onze verdeelde sector hard nodig om meerdere zaken te regelen; De gevolgen van de EHEC nu, maar ook het CO2 sectorsysteem voor de komen jaren moet worden geregeld; Kritisch reageren mag, maar afschaffen PT zal een groot gemis zijn. Ook het PT heeft de afgelopen jaren geleerd om meer te luisteren en te communiceren. Een goed voorbeeld van communicatie zijn de spreekbeurten van Anneke vd Kamp, die na uitleg de zaal pro PT krijgt; Echter de afgelopen 3 hectische weken zijn voor de sector niet de meest ideale weken voor een peiling.
  Ik denk dat als we een echte peiling krijgen onder de gehele tuinbouw dat de cijfers er veel beter voor het PT uit zien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.