Doorgaan naar artikel

Luis in paprika lastig te bestrijden

Luis blijft een lastige hobbel om goed biologisch te bestrijden. In de volgende weekeditie van Groenten en Fruit een artikel over luisbestrijding. In dit bericht de ervaring van twee telers met de aanpak van deze plaag.

Op het biologische teeltbedrijf van gebroeders Verbeek in Velden gaat de luisbestrijding de laatste jaren redelijk goed. Fons Verbeek: “Misschien is het deels geluk. We proberen we snel in te grijpen met biologie en er voldoende bij te zetten. We zitten al jarenlang over de 4 euro aan natuurlijke vijanden. Nadat we een jaar hele grote luisproblemen hebben gehad, zetten we altijd op een hoog niveau in.”
Een goede strategie hanteren is lastig. “Je probeert er elke keer wat van te leren als het niet zo goed gaat. Maar er blijven veel vraagtekens, waarom biologische bestrijders bijvoorbeeld soms weg vliegen of onvoldoende reageren. Het blijft lastig aan te geven waar het precies aan ligt.” Hij zou daar graag meer inzicht in krijgen. “Nu blijft het toch vaak nog gissen waarom het soms niet gaat. Zo zie je bijvoorbeeld dat de galmug het goed doet in tomaat, bij komkommer redelijk met soms moeilijkere periodes, maar bij paprika zie je soms hele rare dingen in het verloop van de biologische bestrijding.”
Er wordt vrij veel op de inzet van sluipwespen gebouwd, maar ook galmuggen en als het moet ook zweefvliegen worden ingezet als de luispopulatie toeneemt. “Voor die laatste moet je wel al meer luis hebben, wil dat zin hebben.”

Pura Natura
Ook binnen het Pura Natura concept worden plagen biologisch bestreden. Wim Grootscholte van 4EverGreen: “Wij hebben dezelfde problemen als iedereen. Een voordeel bij de luisbestrijding is wel dat wij niet zoveel stikstof in onze matten hebben. Dat is altijd aan de lage kant.” Met hoge stikstofgehaltes zijn planten aantrekkelijker voor luis.
Toch vraagt de biologische bestrijding veel geld en inspanning. “We zijn ruim 6 euro per mvierkante meter kwijt, alleen al aan beestjes. Het is een enorme investering.” Vorig jaar is de beheersing van luis tot 1 november helemaal goed gegaan. “Al hadden we best een paar plekjes die vet waren. We hebben een man die de hele week niets anders doet dan die plekjes opzoeken. Er kan dan heel plaatselijk ingegrepen worden met Addid en Savona. Dat werkt redelijk goed.” De weersomstandigheden zijn wel van invloed op de werking. “Als de luis het minst actief is, raak je de luis het minst. Ook als ze onderin bij d epot zitten, zijn ze lastig te pakken.”
Soms is hyperparasitering bij sluipwespen een probleem. “Dan gaan we over zweefvliegen.”
Bij het sorteren moet goed opgelet worden dat luizen geen eitjes op de vrucht gelegd hebben, waardoor er een larfje op de paprika kan zitten. “We wassen de paprika’s wel, maar hetlijkt alsof die larfjes zich dan juist extra vast zetten op de vrucht. En er mag niets op de vruchten gevonden worden. Anders worden ze gelijk afgekeurd voor onze levering aan Amerika.”
Luis is duidelijke een van de lastigste plagen om biologisch te bestrijden. “Al is bestrijding van rupsen met Thurex en Xantari ook niet makkelijk. En Turkse motten in een vanglamp krijgen, valt ook niet mee.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin