radijs-web32-jws402179-014

Overige glasgroenten

Terug naar dossier
Home

Achtergrond laatste update:20 jan 2010

Beperkte aanvoer radijs brengt geen goede prijs

Hoewel de aanvoer van radijs in Nederland en vanuit het buitenland rustig is, zijn de prijzen nog niet om over naar huis te schrijven.

Door lastige teeltomstandigheden is de aanvoer van radijs de laatste weken beperkt. Het aantal kilo’s per vierkante meter is dan ook lager dan normaal. Door het winterse weer zijn de teeltomstandigheden niet ideaal geweest.

Buitenland
Ook vanuit het buitenland is de aanvoer van radijs klein. In Portugal hebben de telers te maken gehad met behoorlijke regenval en in Marokko is het koud geweest. Aan het begin van dit jaar is ook de productie in Italië een stuk rustiger hoewel ze daar niet te kampen met een dergelijk slecht weer als in Spanje het geval is. Hierdoor kan de vraag naar Hollandse radijs in de komende weken wellicht wat aantrekken.

Prijzen
Met deze kleinere aanvoer zou men kunnen verwachten dat de prijs oploopt. Maar dat blijkt nog niet het geval. De bosradijs wordt verkocht voor rond de 25 cent per bos en de losse radijs zit op ongeveer op een 1 tot 1,10 per kilo. Normaal gesproken hebben de telers van de bosradijs in deze tijd van het jaar een kostprijs van 40 cent per kilo. Met de extra stookkosten van deze winter zijn de huidige prijzen te laag.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Arno de Snoo

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.