Home

Achtergrond

Lichte oogstdaling steenfruit Zuid-Afrika

Het groeiseizoen voor steenfruit werd in Zuid Afrika enigszins in de wielen gereden door slecht weer in november. Het totale volume te exporteren steenfruit zal echter weinig afwijken van dat van andere jaren.

Stephan Conradie, productmanager bij de South African Deciduous Fruit Producers Trust vertelt: “Bij de vorige oogst kon Zuid-Afrika een ‘all time high’ productie noteren van 12,6 miljoen dozen geëxporteerd steenfruit. Onze schattingen voor dit seizoen komen waarschijnlijk uit op een daling van rond 3 procent, vergeleken met wat er vorig jaar in totaal is verzonden.”

Van de 12,6 miljoen dozen steenfruit die vorig jaar werden geëxporteerd, waren er 8,9 miljoen met pruimen, wat dus binnen dat totaal de bulk vormde. De teelt van pruimen is minder risicovol dan dat van perziken en nectarines, vanwege hun betere bestendigheid tegen transport en vanwege hun grotere opslagcapaciteit.

In 2009 lanceert de Zuid-Afrikaanse steenfruitindustrie voor het eerst een campagne om pruimen te promoten. Dat gebeurt zowel in Duistland als in de UK. Die campagne zal gedurende het hoofdseizoen blijven lopen, van januari tot maart. In de campagne wordt de pruim gelinkt aan Zuid Afrika als toeristenbestemming”, meldt Conradie.

Bron: DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Arno de Snoo

Arno de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.