Home

Achtergrond laatste update:17 dec 2008

‘Olympisch’ product: Chayote

Tijdens de Olympische Spelen staan bij ons niet de sporters, maar de producten uit de deelnemende landen centraal. Vandaag de Rambutan, afkomstig uit Maleisië en Indonesië.


Chayote behoort tot de familie van de Cucurbitaceae, in het Nederlands de
komkommerachtige. Deze familie heeft meer dan 1.000 soorten. Vele van deze
soorten produceren eetbare vruchten. Tot de groetengewassen behoren o.a.
komkommer, courgette, augurk en pompoen. Tot de fruitgewassen rekent men het
uitgebreide meloenenassortiment en de watermeloenen.

EigenschappenDe oorsprong van de chayote moet gezocht
worden in het bergland van Mexico, Midden Amerika en Brazilië. De Azteken
gebruikte de vruchten al in de oudheid als groenten. De Spaans veroveraars
hebben de chayote verspreid over de rest van de toenmalig bekende wereld. Een in
Nederland minder bekende vrucht. Het is een geelachtige groene, peervormige
vrucht. De chayote heeft een wat rimpelige huid waarop kleine stompe,
wratachtige stekeltjes zitten. Het vruchtvlees is rondom de pit wit en verloopt
richting schil naar lichtgroen. De smaak is te vergelijken met de smaak van
komkommer, soms ook met de smaak van courgettes. Het sap is wit en slijmerig. De
vruchten wegen maximaal 500 gram. Consumptie
De pit van de chayote wordt harder naarmate de vrucht groter en rijper
wordt. Is de pit zacht, dan kan die gekookt gegeten worden. Harde pitten zijn
niet eetbaar. Het product moet onder stromend water worden schoongemaakt om
verkleuring van het slijmerige sap te voorkomen. De vrucht kan zowel vers en
onbereid als gekookt worden gegeten.

BewaringChayote kan bij een temperatuur van 5 – 7 °C
één tot twee maanden worden bewaard zonder temperatuurschommelingen. De RV moet
liggen tussen de 85-90 %. Onder de 4 ° C ontstaat LTB. Chayote is gevoelig voor
ethyleen.

Bron: www.zoekjeproduct.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.