Home

Achtergrond laatste update:17 dec 2008

Chili bezorgd om CO2-discussie

De Chileense fruitsector zoekt naar nieuwe wegen om de CO2-uitstoot bij de productie van fruit terug te dringen. Aanleiding is de aandacht die er in Europa aan dit vraagstuk wordt besteed.


Op het moment worden er studies uitgevoerd naar de CO2 die zowel tijdens de
productie als tijdens het transport van Chileens fruit vrijkomt. Verscheping van
Chili naar de Europese Unie via het Panama-kanaal duurt 18 tot 22 dagen over een
afstand van zo’n 13.000 kilometer. Producenten maken zich zorgen aangezien
steeds meer Europese retailers overgaan op het vermelden van de ‘carbon
footprint’.

Rodrigo Echevarría van telersorganisatie Fedefruta is er echter wel van
overtuigd dat Chileense telers veel minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest
gebruiken dan hun collega’s in Europa. Als dit ook zou worden meegenomen zou de
CO2-uitstoot per eenheid product volgens hem lager uitkomen in Chili, ondanks de
grotere reisafstand.

Bron: Freshinfo

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.