Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Slecht weer? Waar dan?

Nederlandsers klagen graag en deze zomer is dat veel over het weer. Behalve Roel de Bakker. Hij vindt het Hollandse weer perfect voor tuinbouwpromotie per fiets. Hij toert met groepen langs kassen tot hun ‘Bakkie Westland’ vol is.door Ton van der Scheer

Is Roel de Bakker nou op de eerste plaats tuinder of
fietser? De rijzige krullenbol uit Kwintsheul loopt al zijn hele leven tussen de
tomaten. Met zijn vader Frans en broer Bart runt hij een onlangs weer flink
uitgebreid tomatenbedrijf aan de Bovendijk in Kwintsheul. Hij fietst echter
ook al zijn hele leven. Met het doordouwers-karakter dat Westlandse
tomatentelers eigen is, geselt hij al jaren wielerpelotons met helse
tempo-versnellingen. En de spinningtrainingen die hij geeft, zijn ook niet
bedoeld voor de luie recreant. De Bakker heeft inmiddels ook de
recreatieve fietser ontdekt. “Fiet-sen is gezond en de producten van de
Westlandse tuinbouw zijn ook gezond. Combineer dat met elkaar en je hebt het
gezondste toeristische uitje of bedrijfsuitje dat je maar
kuntbedenken.”Ziedaar het concept van het ‘Bakkie Westland’ (ook te vinden
op www.bakkiefietsen.nl). “We fietsen
zogezegd een bakkie vol tijdens de bedrijfsbezoeken die we doen.” Dat gebeurt
met 30 splinternieuwe transportfietsen, gesponsord door bekende West-landse
bedrijven met een link naar de tuinbouw. Met een kistje voorop de fiets gaat de
mooie route langs kassen en weilanden en door dorpen. Via een paar bezoekjes aan
opmerkelijke glastuinbouwbedrijven, groot, klein, nieuw en oud, krijgen de
fietsers overal wat product mee. Aan het eind van de rit zit het ‘bakkie’ voorop
vol lekkere dingen en het hoofd vol met tuinbouwverhalen.

Voor de ‘meeneem’Bij de start van de tocht is het even
wennen aan het zware stuur - en dan is het kistje nog leeg! -, maar gelukkig
doet De Bakker het aan de kop van de groep rustig aan. Aanvankelijk gaat het
langs nieuwbouwwoningen en bedrijventerrein. Dat is dan wel een terrein met
composteringsbedrijf Van Vliet en het nieuwe ‘Agro-hotel’, waar 300 Poolse
seizoenarbeiders onderdak zullen vinden. Vervolgens gaat het tussen de kassen
door. Of liever bóven de kassen, langs het hoog gelegen boezemwater. Tussen de
weilanden door naar het kleinste dorp van het Westland: ’t Woudt. Daar runt de
voorzitter van LTO Glas-kracht Westland, Jos van der Knaap, tegenwoordig een
horeca-uitspanning. Gestopt wordt er echter pas bij slabedrijf TopKrop van Chris
Noordam. Noordam is er zelf niet, maar De Bakker weet er ook genoeg over te
vertellen. De kratten met ‘meeneem’sla staan al klaar in de koelcel.

Knus hoekjeWe pedaleren over tuinderslaantjes en via
het ‘onwestlandse’ weidegebied De Zeven Gaten naar Honselersdijk, waar de
hyper-moderne inpakhal van de Tom-mies wordt aangedaan. Er wordt een
spoedbestelling afgewerkt, maar teler Jos van Mil komt toch even uitleggen wat
hier allemaal gebeurt. Tot de kleinverpakkingen in een opstopping terecht komen
en er moet worden ingegrepen. Verder gaat het, langs het Westlands
Tuinbouwmuseum, door Kwintsheul en linksaf de Holle Wateringkade op. Daar ligt,
verscholen in een knus hoekje, het historische druiventeeltbedrijf Sonnehoeck.
Vorig jaar nog een monument in nood. Nog steeds baadt de stichting, die eigenaar
Geo van Leeuwen helpt de zorg voor dit monument te dragen, niet bepaald in
financiële weelde. De cultuurhistorische en tuinbouwkundige rijkdom van dit
unieke stukje Westland maakt echter veel goed.

VerkwiktVerkwikt door het enthousiasme van de
beheerders van de Sonne-hoeck én natuurlijk door de druiven die we hebben
geproefd, fietsen we verder. Ook nog even langs bij de gebroeders Van Heijningen
van de minipaprika’s om ons ‘Bakkie Westland’ compleet te maken. En aangekomen
bij het startpunt dan ook nog de tomaten van gastheer Roel de Bakker. Hij heeft
niets teveel gezegd. Een gezonder uitje is niet te verzinnen.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.