Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Nadenken over zilte teelt van groenten is hard nodig

De land- en tuinbouw moet meer naar de mogelijkheden kijken om zilte akkerbouw-, groente- en sierteeltgewassen te telen. Dat zegt InnovatieNetwerk.

Zij concludeert dat over vijftien tot twintig jaar in
lager gelegen delen de grond te zout zal zijn voor de huidige gewassen. “Daarop
moeten we nu al inspelen, anders zijn we te laat”, aldus Charles van Schaik van
InnovatieNetwerk. Volgens hem bestaat er een heel scala aan groentegewassen die
de potentie heeft om op deze grond geproduceerd te worden. Hij noemt als
voorbeeld de vergeten groenten, zoals melwe-soorten, maar ook rode ganzenvoet,
zeevenkel, zeekool, lepelblad en groene asperge. “In die laatste teelt wordt
door de teler nu immers zelf zout toegevoegd.”


Businessgroep met ondernemersOok zou door veredeling
in combinatie met nieuwe teelttechnieken in de groente zou er beter ingespeeld
kunnen worden op de teelt van gewassen in zoute grond. Volgens InnovatieNetwerk
is het belangrijk dat de waterbeheerders duidelijk gaan maken dat het probleem
van verzilting echt een kwestie van tijd is. Verder is volgens Van Schaik
een nieuw op te zetten businessgroep nodig waarin bijvoorbeeld
wetenschappelijk deskundigen op het terrein van zilte landbouw samen met LTO en
ondernemers nieuwe teelten initiëren.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.