Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Hans van Rijswijck

"Met nog een beetje wind eronder ging het uitstekend"

“Het experiment met rabarber in een blaastunnel is voor herhaling vatbaar”,
aldus Hans van Rijswijck in Beringe vorige week vrijdag. “Wel is het zo dat wij
de tunnel over hadden. Als je er een nieuwe voor zou moeten kopen, ligt het
verhaal natuurlijk anders.”
De kwaliteit van de rabarber was goed, ook bij de hogere temperaturen in de
eerste weken van april. “Maar op het laatst hadden we het te druk, omdat de
asperges volop kwamen. Dus konden we er niet uit halen wat er in zat. Daarom is
het ook een beetje lastig aan te geven hoeveel er zo te oogsten is. En later
hebben we zoals het uitkwam ook nog enkele keren geoogst. Ik schat dat we nu
rond 25 ton per hectare zitten, maar dat zegt eigenlijk niet zoveel.” Van het
hoekje van 30 are, waarvoor de blaastunnel te kort was, oogst hij nu nog af en
toe. “Gemiddeld over wat we nu geoogst hebben, zit ik op een middenprijs van 69
cent per kilo. Dat is een mooie prijs.”
Tegen het verwijderen van de tunnel zag Van Rijswijck wel op, maar achteraf
viel het mee. “Ik was bang dat er nogal wat stengels zouden breken. Maar rond 15
april hebben we hem er ’s ochtends al vroeg, toen het nog windstil was, vanaf
gehaald. Ik heb hem laten zakken en met 15 mensen verdeeld over 150 meter en nog
een beetje wind eronder geblazen, ging het uitstekend.”
De nieuwe aanplant voor de forcering volgend najaar groeit voorspoedig. “En
het onkruid ook”, voegt Van Rijswijck er nog aan toe. “Normaal volstaat een
bespuiting begin april, als ze aan de groei zijn gegaan. Zeker als de rabarber
het veld snel dicht groeit. In april ging dat niet zo vlotjes en was de grond
wellicht wat droogjes. Misschien dat het er iets mee te maken heeft. Drie weken
geleden heb ik Actor toegediend met een rijenspuit, maar nu komt er toch onkruid
door dat we met de hand moeten uittrekken, onder andere
aardappelopslag.”

Bron: Weekblad Groenten en Fruit

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.