Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Exotische paksoi in de zomer

Het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw (POVLT) in Beitem onderzocht vorig jaar tien paksoirassen, met opvallend exotische namen, voor de zomerteelt. In de categorie witvlezige typen, met rechtopstaande bladstelen en donkergroen blad, waren dat Hypro (Seminis), Canton Pak-Choi, Joi Choi (beide Sakata) en Ivory (Tozer). De tweede categorie - kort, groen type met rechtopstaande bladstelen - bestond uit Green Fortune, Pak-Choy Green (beide Takii), Lunar Queen (Tozer) en Mei Qing Choi, Shangai Pak-Choi en Yang Qing Choi van Sakata.De rassen werden op 28 juli gezaaid onder glas, in perspotten van 4 centimeter, waarna ze tot de opkomst op 2 augustus werden afgedekt met vliesdoek. Op 5 augustus gingen de planten naar buiten.Op 23 augustus werden de rassen geplant op een afstand van 25 bij 25 centimeter (1.600 planten per are). Op 20 september werden Canton Pak-Choi, Green Fortune, Lunar Queen, Mei Qing Choi, Pak-Choy Green, Shangai Pak Choi en Yang Qing Choi geoogst en op 24 september Hypro, Ivory en Joi Choi.Enkele kenmerkenWitvlezige typen: alle rassen hebben breed blad, de productie en het aantal marktbare kolen zijn per are.Hypro. Korte pit. Geen schieters. Met 572 kilo de hoogste productie. Met 1.433 stuks iets minder marktbare kolen dan Joi Choi. Hoogste stuksgewicht: 399 gram.Joi Choi. Korte pit. Hoge productie: 547 kilo. Met 1.467 stuks de meeste marktbare witte kolen. Stuksgewicht 372 gram.Canton Pak-Choi. Kortere kool. Meeste schieters: 22,9 procent. Met 284 kilo de laagste productie en ook het laagste aantal marktbare kolen: 1.000 stuks. Stuksgewicht 290 gram.Ivory. Lange pit. Productie 461 kilo. Met 1.250 stuks een na laagste aantal marktbare kolen, vanwege 15,6 procent te kleine kolen. Stuksgewicht 369 gram.Groene typen Productie en marktbare kolen zijn per are.Green Fortune. Lange pit. Met Mei Qing Choi de kortste kool. Iets gevoelig voor schot: 8,3 procent. Productie 378 kilo. Aantal marktbare kolen 1.333 en hoogste stuksgewicht: 284 gram.Pak-Choy Green. Met 319 kilo laagste productie en ook laagste aantal marktbare kolen: 1.300 a 244 gram.Lunar Queen. Korte pit. Geen schieters. Hoogste productie met 380 kilo en 1.417 marktbare kolen a 268 gram.Mei Qing Choi. Met Green Fortune de kortste kool. Productie 348 kilo. Aantal marktbare kolen 1.383 a 252 gram.Shangai Pak-Choi. Met Yang Qing Choi smalste blad. Productie 326 kilo. Aantal marktbare kolen 1.383. Laagste stuksgewicht: 237 gram.Yang Qing Choi. Met Shangai Pak-Choi smalste blad. Geen schieters. Productie 357 kilo. Hoogste aantal marktbare kolen: 1.467. Stuksgewicht 243 gram.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.