Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2008

Verscheidenheid troef bij pompoen

Het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum Land- en Tuinbouw (POVLT) in Beitem beoordeelde vorig jaar zestien pompoenrassen, die op 2 mei 2002 waren gezaaid op 6 centimeter-perspot. De planten gingen op 16 mei de grond in - lichte zandleem -, in een plantverband van 200 bij 50 centimeter (100 planten per are). De teelt vond plaats op ruggen van 15 centimeter hoogte, met daarop 1 millimeter brede en 0,03 millimeter dikke, zwarte folie. Beschrijving rassenGrote pompoenen: Gele Centenaar (Rijk Zwaan). Sterk rankend. Groot, licht gebobbeld, donker blad. Platronde, geel- tot perzikkleurige vrucht. Zeer weinig uitgesproken ribben. Vrucht licht ingezonken aan de steel. Rijpe vrucht vertoont veel verkurkte barstjes. Matig vlezige en matig dikke steel. Licht oranje vruchtvlees wordt donkerder naar buiten toe. Inwendig grote holle ruimte. Vast vruchtvlees. Opbrengst 130 stuks per are, gemiddeld 10.500 gram.Rode van Etampes (Rijk Zwaan). Sterk rankend. Groen tot donkergroen, groot, licht gebobbeld blad. Platronde, fel oranje vrucht, met uitgesproken ribben. Ingezonken aan de steel. Vruchtvlees licht oranje. Inwendig grote holle ruimte. Vast tot zeer vast vruchtvlees. Matig vlezige en matig dikke steel. Opbrengst 146 stuks a 7.200 gramMiddelgrote pompoenen:Musquee de Provence (Gautier). Matig rankend. Matig groot, vrij hartvormig, vrij gebobbeld, donkergroen blad, met vrij veel tot veel witte vlekken. Platronde, mooi geribde, diep donkergroene vrucht die bij verdere rijping muskaatbruin wordt. Zeer vast, rood-oranje vruchtvlees. Vrucht is niet hol. Vrij dikke, houtige steel. Opbrengst 125 stuks a 6.300 gram.Rocket (Tozer). Veel en lange ranken. Matig groot, groen, diep ingesneden en sterk gebobbeld blad. Ronde tot hoogronde, lichtoranje tot lichtbruine vrucht, weinig tot matig geribd. Vast, oranje vruchtvlees. Inwendig grote holle ruimte. Dikke, houtige steel. Opbrengst 198 stuks a 6.800 gram.Spirit (Seminis). Vrij korte ranken. Bladeren vrij groot tot groot, sterk ingesneden en donker. Groei aanvankelijk eerder bossig, vanaf het begin van de bloei rankend. Vruchten vrij hoogrond, weinig geribd, lichtoranje tot lichtbruin. Vrij veel holle ruimte in vrucht. Vast, licht oranje vruchtvlees. Dikke, houtige steel, die echter snel uitdroogt en dan weinig stevig is. Opbrengst 198 stuks a 4.100 gram.Tom Fox (Tozer). Lange ranken. Blad vrij groot, vrij sterk ingesneden en vrij donkergroen tot donkergroen. Vrij hoogronde tot ronde, oranje tot lichtbruine vrucht, met weinig uitgesproken ribben. Vast, oranje vruchtvlees met grote holle ruimte. Dikke, houtige steel. Opbrengst 163 stuks a 6.200 gram.Kleine pompoenen:Blue Kuri (Takii). Aanvankelijk matige, later goede gewasstand. Lange ranken. Vrij groot blad, donkergroen, licht gebobbeld. Eerder platronde vrucht, grijsgroen met donkere vlekken. Licht geribd. Ingezonken aan de steel. Geel-oranje vruchtvlees, met dunne groene rand. Vlezige, vrij dikke steel. Opbrengst 196 stuks a 1.200 gram.Golden debut (Sakata). Lange ranken. Vrij donkergroen, vrij groot, licht gebobbeld blad. Bladrand hoger dan rest van de bladschijf. Platronde, fel oranje vrucht met bleke verticale strepen, weinig tot geen ribben. Vast, oranje vruchtvlees. Matig dikke en vlezige steel. Opbrengst 171 stuks a 1.000 gram.Hokkori (TAKII). Zeer sterk rankend. Donkergroen, matig groot, licht gebobbeld blad. Platrond, donkergroene vrucht met veel verticale, blekere strepen, heel licht. Vast, geel-oranje vruchtvlees, met dunne groene rand. Vlezige en vrij dikke steel. Opbrengst 158 stuks a 1.100 gram.Imperial delite (Sakata). Lange ranken. Donkergroen, matig groot blad, licht gebobbeld. Platronde, groene vrucht met vrij veel verticale strepen, licht geribd, met inzinking aan de steel. Matig dikke en vlezig steel. Vast, licht oranje vruchtvlees. Opbrengst 150 stuks a 1.700 gram. Iron cap (Sakata). Zeer lange ranken. Donkergroen, groot, licht gebobbeld blad met matig witte vlekken erop. Rond tot hoogronde, donkergroene vrucht, matig geribd en nogal gebobbeld. Zeer vast, geel-oranje vruchtvlees, met vrij brede groene rand en enige holheid. Houtige steel. Opbrengst 247 stuks a 2.500 gram.Nutty Delica (Takii). Zeer lange ranken. Matig groot, donkergroen blad, licht gebobbeld. Eerder platronde, donkergroene vrucht met een roodbruine schijn, blekere vlekken en verticale strepen, weinig ribben en zeer licht ingezonken aan de steel. Vast, geel-oranje vruchtvlees met dunne groene rand. Opbrengst 175 stuks a 1.300 gram.Prince Regent (Sakata). Zeer lange ranken. Groot, donkergroen blad. Platronde vrucht, vaak vrij sterk ingezonken aan de steel. Grijsgroene vrucht, met een weinig donkere stippen en is iets bleker dan de overige grijsgroene rassen. Vast, licht oranje vruchtvlees. Weinig holle ruimte. Opbrengst 322 stuks a 2.200 gram.Snow Delite (Sakata). Lange ranken. Zeer sterk rankend. Vrij groot, vrij donkergroen blad, licht gebobbeld. Platronde, bleekgrijsgroene vrucht met weinig donkere stippen, weinig diepe ribben. Licht ingezonken aan de steel. Zeer vast, licht oranje vruchtvlees met dunne groene rand. Zeer kleine holle ruimte. Vlezige, dikke steel. Opbrengst 144 stuks a 2.000 gram.Sweet Mama (Takii). Eerst struikvormig en pas rankend na begin van de vruchtzetting. Matige lengte van de ranken. Donkergroen blad. Eerder platronde, donkergroene vrucht met licht bruin-rode schijn en weinig verticale strepen. Weinig of niet ingezonken aan de steel. Zeer vast, geelachtig tot licht oranje vruchtvlees, met dunne groene rand. Vlezige en vrij dikke steel. Opbrengst 214 stuks a 1.800 gram.Uchiki Kuri (Rijk Zwaan). Vrij sterk rankend. Matig groot, vrij donker blad, licht gebobbeld. Ronde vrucht met naar de steel toe flessenhalsachtige vorm, fel oranje met enkele blekere verticale strepen. Soms groene kleurplek aan de top. Geen holle ruimte. Zeer vast, fel oranje vruchtvlees. Matig dikke, vlezige steel. Opbrengst 305 stuks a 1.200 gram.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.