Doorgaan naar artikel

‘Regelmaat in zetting van paprika’

Nadat vruchten van de hoge plantbelasting eraf gingen, kreeg het paprikagewas bij de Tuindershoek ruimte om te groeien.

Nadat vruchten van de eerdere hoge plantbelasting eraf gingen, kreeg het paprikagewas bij de Tuindershoek in IJsselmuiden weer meer ruimte om te groeien.

Teler Paul Kaashoek: “Daarbij is het gewas zijn vruchten niet vergeten. Daardoor zit er nu een vrij goede regelmaat in de zetting. Ook voor de komende tijd ziet het er nu naar uit dat we die regelmaat kunnen vasthouden, en dat we niet snel van die piekweken zullen krijgen waarin je 1,5 kilo per vierkante meter of meer snijdt.” Er is net begonnen aan de oogst van een nieuw zetsel, het derde. “Voor ons doen zijn de paprika’s, met ongeveer 215 gram, best wel grof.”

Vlakke stooklijn

Bij de temperatuurinstellingen wordt een best wel vlakke lijn aangehouden van 19 en 21 graden. Er wordt in week 19 gelucht op 22,5 graden, maar met de opgegeven hogere buitentemperaturen zal daar nog wel weer wat vanaf gaan. Een van de twee aanwezige schermdoeken gaat ’s nachts nog even dicht, meest na middernacht of dichter tegen de ochtend.

Schermen tegen instraling

In de zomerperiode wordt geen krijt op het dek toegepast. Op mooie dagen wordt wel geschermd tegen te felle instraling. Op mooie dagen, boven de 750 of 800 Watt instralingen, lopen de beide doeken voor 40% en 50% tegen elkaar in dicht. Dus bij elkaar voor 90%. Er kan dus door het open gedeelte nog wel een deel directe instraling op het gewas vallen. “Maar iedere drie kwartier verlopen de doeken, zodat die open spleet niet heel de dag op dezelfde plek zit.” Als het echt warm gaat worden, wordt het sluitingspercentage teruggebracht van 90% naar 80%.

Watergift

De registratie geeft aan dat er op een zonnige dag 5,2 liter per vierkante meter water is gegeven, wat neerkomt op ongeveer 2,4 keer de instraling. “We geven 2,5 EC aan voeding mee. Er komt 3,5 EC terug. Dat is fors genoeg. De pH is met 6,5 niet echt hoog, ondanks dat we redelijk gewasgroei hebben.”

Rustig met plagen

Met plagen is het rustig. Er zit wel een spintje en tripsje, maar de Orius en Phytoseiulus weten die onder controle te houden. Eerder was luis lastig. Maar dankzij de toelating van Verimark tegen trips, kreeg de luis daarvan ook een goede tik mee, en werd weer beheersbaar.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin