Doorgaan naar artikel

‘Mooie en vlotte opvolging in paprika’s’

Het mooie weer van de afgelopen weken heeft duidelijk zijn effect op het gewas van de groene paprika bij Lentsche Heyde in Duffel.

Didier Algoet: “Je merkt het aan de snelheid die je kunt maken. De afrijping van zetting tot oogst gaat heel snel. Je ziet daarbij een heel mooie opvolging in vruchten.” Hij heeft er vertrouwen in dat het blijft lukken om snelheid te houden. “Het aantal dagen dat je onder de 1.000 joules komt, dat zullen er nog maar weinig gaan zijn.”

De sortering is grof. “Met die hoge etmaaltemperaturen heeft 90% van de paprika’s een maatsortering van +95. Met een vruchtgewicht van 250 gram. Dat is niet slecht voor groen.”

Extra scheutgroei

In week 18 wordt even wat minder oogst verwacht. Dat zal meer ruimte aan het gewas geven om te gaan groeien. “Als de energievraag van de vrucht wat minder wordt, dan zie je de scheutvorming en gewasgroei toenemen. We zullen dus wel iets meer draai- en topwerkwerk gaan krijgen.”

Warmer in kas

De nachttemperatuur staat ingesteld op 19 graden, met een graad lichtverhoging als het een zonnige dag is geweest. Overdag wordt 21 graden aangehouden. “De natuur neemt het nu overdag over. Je kunt het wel 22 graden willen hebben, maar het wordt gewoon 26 of 27 graden in de kas.”

Coating op dek

Ondanks het mooie weer is er de laatste weken nog wel wat geschermd. Daarbij liep het voor 90% dicht. “We hebben net een ReduFuse coating op het dek laten zetten. Dus het schermen zal nu minder worden. We blijven het scherm nog wel voor 30% dicht laten lopen, net onder de luchtramen, om te zorgen dat er niet direct zon op de paprika’s kan schijnen door de luchtramen.”

Invlieg van plagen

Waar zonnig weer gunstig is voor het klimaat, maken de openstaande luchtramen anderzijds dat er invlieg van plagen mogelijk is. “Met dat mooie weer zie je het ganse arsenaal weer binnenkomen. Je komt alles tegen, maar voorlopig is het nog goed onder controle.” Correcties zijn nog niet nodig geweest. “Het blijft wel een kwestie van steeds goed biologie blijven uitzetten.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Didier Algoet

teelt groene paprika's op teeltbedrijf Lentsche Heyde in Duffel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin