Doorgaan naar artikel

‘Ketel helemaal uitgezet’

De hoge gasprijzen hebben grote invloed op de komkommerteelt bij Isa Tasveren.

Tasveren heeft in zijn huurkassen in het Westland later geplant dan gebruikelijk, op 3 en 14 maart, en gaat daardoor twee keer telen in plaats van de gebruikelijke drie teelten per jaar. “We gaan deze eerste teelt zo lang mogelijk doortrekken als mogelijk is.” Hij blijft het gewas daarvoor goed bijhouden, onder andere door wat grote bladeren weg te halen.

Ketel uit

Verder heeft hij, om te besparen op verwarmingskosten, zijn ketel in de eerste dagen van april helemaal uitgezet. “Tot die tijd hebben we nog wel wat gestookt, om iets sneller op de markt te komen met de komkommers. Na het uitzetten van de ketel kregen we nog wel net die koude dagen met sneeuw. Dat gaf wel een beetje problemen met het gewas. Maar verder hebben we echt geluk gehad met het weer. We hebben nu voldoende Joules voor de groei en productie, en we hebben mooie temperaturen in de kas met deze warme dagen en nachten. Als het slecht en koud weer was geweest, dan hadden we nu met het hoofd naar beneden rondgelopen.” De gemaakte keus voor alternatieve rassen, die geschikt zijn om bij wat lagere temperaturen te kunnen telen, bevalt goed.

Op tijd luchten

Via de ventilatie op 20 graden Celsius wordt de kas op temperatuur gehouden. “Met mooi weer luchten we wel op tijd, om het gewas een beetje droog te houden, zodat het geen last krijgt van bijvoorbeeld Mycosphaerella.” Door ’s morgens te proberen de ramen bijtijds te openen, lukt het ook om de CO2-waarden niet te ver te laten dalen. Vanwege het niet meer stoken, is er geen ketel-CO2 beschikbaar.

Scherm open

Tot april is het schermdoek nog gebruikt voor energiebesparing. “Daarna niet meer, anders zou het te zweterig en te benauwd zijn geworden in de kas.”

Watergift

Bij de watergift worden op warme dagen tot wel 26 beurten per dag gegeven. De totale gift kan dan oplopen tot 4 of 5 liter per dag, terwijl dat op donkere dagen ook best terug kan zakken naar slechts 1,5 of 2 liter. Vanaf ongeveer 7.00 uur wordt gestart met watergeven.

Frequent gieten

Tasveren probeert de druppelbeurten wat kleiner te houden met warmere weersomstandigheden, en dan liever wat frequenter te gieten, zodat het water in de druppelslangen niet de kans krijgt om al te erg op te warmen. Want dat zou het risico op schimmels als Pythium vergroten.

Scherp blijven controleren op plagen

Er zijn wel wat plagen aanwezig, maar de biologische bestrijders weten deze tot nu toe goed onder controle te houden. “Gelukkig hebben we dit jaar niet veel last van plagen zoals spint en trips.” Wel blijft de leverancier van de biologie elke week zijn scouting-ronde doen en controleren. Mocht het later toch noodzakelijk blijken om meer te gaan doen om de plagen beheersbaar te houden, dan wordt er niet op biologie-kosten bespaard. “We willen alles met bio blijven doen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Isa Tasveren

is komkommerteler in het Westland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin