Doorgaan naar artikel

’Goed groeiend en prachtig tomatengewas’

“Doordat dat we rustig met de teelt zijn gestart, hebben we nu mooie lange trossen met een hoog vruchtgewicht”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

In begin januari (week 2) is de tomatenteelt van Sunstream (16.500 m2) en Sweetelle (8.000 m2) pas gestart. Vanwege de hoge gasprijs is dat een maand later dan normaal. Dit jaar heeft Kanters weer een vast AC-folie ophangen om energie te besparen. “Dat is goed gelukt. Het AC-folie hebben we dicht gehouden totdat de tomaten begonnen te kleuren. Op 4 april hebben we het folie opengedaan en tegen het traliespant vastgezet. Dit met de bedoeling om het in het najaar in de laatste drie weken van de teelt weer dicht te doen. Met de teeltwisseling verwijderen we het folie pas”, vertelt de teler.

Rustig aan met temperatuur

Kanters heeft vanaf het begin van de teelt rustig aangedaan met de temperatuur. In februari was de gemiddelde etmaaltemperatuur 15 tot 16 graden Celsius. Dat is 1,5 tot 2 graden lager dan normaal. De minimumbuis vanaf 6.00 of 7.00 uur was met 42 graden ook 5 graden lager dan normaal.

“In februari was het best donker weer. Toch heeft de plant zich krachtig weggezet. In het begin was de plant niet zo snel in de aanmaak van trossen, maar dat is in maart door het mooie zonnige weer toch snel ingelopen. Gaandeweg in de teelt is Sweetelle één tros achter gaan lopen.”

Hoger vruchtgewicht

In week 17 is er volop geoogst; Sweetelle los en Sunstream als tros. De kwaliteit is perfect. De eerste tros van Sunstream is op 10 tomaten gesnoeid; de tweede tros tot nu toe op 12 stuks. Kanters: “We hebben mooie lange trossen, doordat we in het begin langzaamaan hebben gedaan. Wel hadden we veel dubbele trossen die we verenkeld hebben. Het vruchtgewicht is gemiddeld 2 gram hoger dan normaal. Bij Sweetelle weegt een tomaat 14 gram, waardoor ze aan de grove kant zijn. Bij Sunstream is het vruchtgewicht 24 tot 25 gram.”

In het begin zag de teler dat de doorkleuring van de tomaten iets langzamer op gang kwam. “Maar als we de mooie tomaten zien die we aan oogsten zijn en in het gewas hangen, dan vragen we ons af of we andere jaren niet te gek hebben gedaan met de temperatuur en te hard gestookt? We doseren nu ook minder lang CO2 vanaf 8.30 uur, omdat dit afhankelijk is van het draaien van de wkk. Deze is tot ongeveer 11.00 uur in plaats van 16.00 of 17.00 uur in bedrijf. Maar er staat een prachtig gewas en het groeit goed. Daarbij moeten we wel opmerken dat op het moment dat we de zon nodig hadden, deze er ook was in maart en april.”

Lage plaagdruk

In week 14 is er sporadisch een witte vlieg geconstateerd. De plaagdruk is verder laag. Wekelijks worden er sluipwespen uitgezet. In de eerste ronde waren dat de sluipwesp Encarsia formosa en daarna de sluipwespmix van Encarsia formosa/Eretmocerus eremicus tegen witte vlieg.

Ook worden er iedere week preventief 3.000 tot 4.000 roofwantsen Macrolophus pygmaeus uitgezet tegen Tuta absoluta, witte vlieg, spint en bladluis.

Toename werk in komende weken

“We zijn goed bij met het werk. Maar er komt wel veel werk aan, zoals bladplukken en oogstwerkzaamheden. We zijn de teelt gestart met twee- en driekoppers. Bij de tweekopper Sweetelle hebben we in begin februari de eerste kopdief aangehouden, waardoor we gelijk op eindafstand van vier koppen per onderstam kwamen. Bij Sunstream hadden we een driekopper, waar we met een extra dief erbij op vier koppen kwamen. In week 17 waren we alleen van de hoofdstengel aan het oogsten. In week 18 zijn daar de extra stengels bij gekomen. Voor Sweetelle betekent dat 50% meer oogstwerk. Bij Sunstream is dat 25% meer oogstwerk. We kunnen het werk in de kas aan. Ook in de verwerkingshal hebben we veel werk”, aldus de tomatenteler.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin