Doorgaan naar artikel

‘Economisch duurzaam’

De glastuinbouw staat van alle kanten onder druk. Virussen, invasieve soorten, hoge gasprijzen en daarbovenop komt ook nog eens de energietransitie, die bijvoorbeeld CO2 nog duurder maakt.

Tuinders zien de bui al hangen en zijn bang dat klimaatdrammers hen uiteindelijk de das om doen. Het zou dan ook goed zijn als Den Haag zich zou realiseren dat de glastuinbouw al een heel duurzame industrie is. Waterverbruik is laag, meststoffen komen in substraatteelten nauwelijks in het milieu en drift van gewasbeschermingsmiddelen heb je ook niet met glas om je planten heen. In ons kikkerlandje is grondoppervlak schaars, dus is intensieve voedselproductie een must om alle monden te voeden.

Toch denk ik dat die energietransitie meer te bieden heeft dan alleen regeltjes. Al die zonnepanelen en windmolens doen het lang niet altijd. Een goedkope batterijtechnologie om dat gat te dichten, laat nog wel even op zich wachten. Dus zal de wkk de komende jaren echt nog nodig zijn om het tekort aan te vullen en dat kan best positief uitpakken voor tuinders.

Duurzame ideeën, ook nog eens met subsidie

Economisch goeie ideeën kunnen vaak ook duurzaam worden uitgelegd. Bijvoorbeeld geothermie. Ik kan me zo voorstellen dat die rekensom met de huidige gasprijzen alleen maar beter is geworden. Of bijvoorbeeld ledverlichting, die de gebruiker toestaat om meer uren in het jaar te belichten.

Nog een voordeel: voor ontwikkelingen als ledbelichting en ontvochtiging zijn subsidies beschikbaar gesteld. Alleen is bij het subsidiebedrag volgens mij een nulletje vergeten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin