Doorgaan naar artikel

‘Volop zonne-energie, raapstelen én bloemen’

De zonnepanelen draaien als een malle. De eerste plantingen kunnen worden geoogst en we gaan boemen telen.

Na regen komt zonneschijn. De zonnepanelen op mijn schuurdak produceren als een malle. Na de jaarafrekening betaal ik nog maar de helft aan energie in vergelijking met vorig jaar.

Daarnaast kunnen de eerste plantingen alweer geoogst worden. Rond Pasen verwacht ik volop raapstelen te hebben. Tot nu toe niks te klagen dus!

Bloemen telen

Ook dit jaar gaat Auke bij ons weer bloemen telen. We willen proberen wat aan Bloomon te slijten. En zelf boeketten in de winkel verkopen. 500 vierkante meter voor bloementeelt, dat moet te behappen zijn. Maar man, man. Er staan wel 50 soorten. En verschillende kleuren. Ondertussen weet ik wel hoelang een koolrabi, pompoen, of sperzieboon er over doet van plant tot oogst. Maar echina, gras, anjer, wilde peen … en dan moeten er nog boeketten van gemaakt worden. Op kleur, lengte enzovoorts. Doe mij maar ijskruid!

Pittige concurrentie van elfjarige

Maar dan heb ik toch nog wel pittige concurrentie om de hoek. Want er rijdt bij ons in het dorp een elfjarige ventje met skelter rond. Niet zomaar voor de lol, nee hij verkoopt huis aan huis verse boeketten voor € 2 per bosje. En deze ondernemer in de dop verkoopt er dus heel wat. Maar als ik aan hem vraag of hij ook mijn biologische boeketten wil verkopen, dan is zijn eerste vraag: “Wat moet dat kosten?”

En dan durf ik al bijna niet meer te antwoorden. Want € 5 per bos is ver boven zijn verkoopprijs. Hoofdschuddend nee, krijg ik een vriendelijke doch resolute afwijzing. Zucht … de jeugd van tegenwoordig …

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin