Doorgaan naar artikel

‘Stormschade vertraagt komkommerproductie’

Vanwege glasschade rijpen de komkommers bij de biologische kwekerij Frank de Koning trager af.

“Door een behoorlijke glasschade, mede door het overslaan van luchtramen, is de oogst van komkommers duidelijk vertraagd”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

De oogst van de eerste komkommers stond op de planning voor begin van week 8. Door de stormschade is dat pas aan het eind van die week geworden. Doordat de reparatie pas in week 9 kon aanvangen, heeft het gewas een ruime week met lage temperaturen te maken gehad. De afrijping is hierdoor trager verlopen. ”De gewasschade lijkt mee te vallen. Dat komt door het mooie zonnige weer.”

Luisbeheersing

Tegen bladluis zijn er wat sluipwespen Aphidius ervi (2.000 stuks op 2,5 hectare) en galmuglarven Aphidoletes aphidimyza (1 per vierkante meter) uitgezet. “Ook door de behandeling met Natural Growth zien we bijna geen luis”, vertelt de teeltmanager. “We geven deze plantversterker mee via de druppelleiding en spuiten het ook om de week over het gewas heen. Dat middel zorgt voor een betere suikerverdeling in de plant aan het einde van de dag en voor binding van stikstof uit de lucht door de plant. De plant is door minder suikers aan het einde van de dag duidelijk minder aantrekkelijk voor luis.”

De eerste spint in komkommer is begin week 9 gesignaleerd. Daartegen is minimaal roofmijt Phytoseiulus persimilis uitgezet. “Dat doen we om onze eigen ‘standing army’ op te bouwen.”

Mineervliegprobleem snel opgelost

De aubergines die in week 2 zijn geplant, zijn goed aangeslagen. Van Marrewijk: “In eerste instantie hadden we problemen met mineervlieg door poppen in de grond. Door inzet van sluipwesp Dacnusa sibirica was dat weer snel onder controle. Nu is het gewas nagenoeg schoon van mineervlieg.”

Het gevolg van het donkere weer is dat de eerste zetting matig was. Sinds week 8 wordt er generatief geteeld. “Het auberginegewas staat er beresterk op met een goed wortelgestel. De plant is keurig in balans met een minimale inzet van biologische gewasbescherming.” De tweede zetting is in week 10 begonnen. In week 12 zal het gewas volop in productie zijn.

Goede start paprika

De blokpaprika’s rood, geel en groen hebben een hele goede start gemaakt en zijn uitstekend gegroeid. “De paprikaplant heeft een krachtige gewasopbouw met dito wortels. In week 8 is in de vijfde oksel het eerste vruchtzetsel aangehouden. In week 9 is de volledige zetting van de zesde oksel eruit gehaald om balans in de plant te krijgen en niet te snel een volle plantbelasting te hebben. Vanaf de zevende oksel in week 10 mag alles blijven zitten”, meldt de teeltmanager.

Het gewas is groeizaam en actief in zijn ontwikkeling. “Ondanks het donkere weer hadden we nog niet eerder zo’n goed gewas staan. Dat komt ook door de behandeling met de plantversterker. Want hoewel we een sterk groeiend en mals gewas hebben staan, hebben we geen last van luis.”

Nieuw puntpaprikaras

Voor puntpaprika geldt hetzelfde als voor blokpaprika. Ook hier een sterk en gezond gewas.

Er is wel een nieuw ras aangeplant: Rashford, een ras uit de Palermofamilie. Van Marrewijk: “Het ras zou sneller afrijpen en een lager percentage kromme hebben. De verwachting is dat we 85 tot 95% eerste klasse gaan oogsten. Door een snellere afrijping zullen we naar een hogere productie gaan. Evenals in de proeven van vorig jaar met dit puntpaprikaras ziet het er nu ook positief uit.”

In week 6 zijn de eerste vruchten aangehouden. Vanaf week 9 mag alles zetten. Ook hier is plaagdruk nihil.

Koud telen voor balans

De tros- en cocktailtomaten hebben een moeizame start gehad. “Door bewust koud te telen, hebben we ervoor gezorgd dat de planten in balans bleven en niet leeg getrokken werden. Het gewas staat er nu sterk op.”

Van alle planten zijn de koppen verdubbeld met het aanhouden van een extra dief. Bij de helft van de planten is dat om en om gebeurd in week 6; bij de andere helft in week 8. In begin van week 9 bloeide de derde tros. Aan het eind van dezelfde week begon de vierde tros te bloeien.

“Het gewas staat keurig in balans en heeft geen last van Botrytis. Tot op heden hebben we geen last Tuta.”

Lange vegetatieve tomatenplant

De kleine snacktomaten en wilde tomaten in allerlei vormen en kleuren staan op een andere locatie. “Deze planten komen bij een andere plantenkweker vandaan en zij leverde een lange plant af, die beduidend vegetatiever stond. Het gewas is pas begin week 9 in balans gekomen. In die week bloeide de tweede tros. In de aanleg van de vierde tros zien we pas splitstrossen komen”, aldus de teeltmanager.

Ook dit gewas heeft geen problemen met ziekten en plagen. Voor de bestuiving zijn hommelvolken uitgezet met een prima bestuiving als resultaat. “We zetten momenteel een minimum aan natuurlijke vijanden uit. Leveranciers van biologie worden op dit moment niet rijk van ons.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin