Doorgaan naar artikel

‘Paprikagewas blij met meer zon’

Halverwege week 9 worden bij Lentsche Heyde in Duffel de eerste paprika’s geoogst van de 6 december geplante Frazier.

Het gewas was dankbaar voor het zonnige weer van de afgelopen periode. Didier Algoet: “Dat licht was meer dan nodig. December en januari waren donker, en eerder in februari was het ook nog niet echt schitterend.”

“Het gewas kikkert op van die zon. Het begon direct weer opnieuw te zetten. En die nieuwe vruchtjes groeien op een heel andere manier uit dan de eerste vruchtjes die gezet waren met donker weer in week 3 en week 4. Met meer snelheid.” Dat is ook niet verwonderlijk, nu een zonnige dag meer dan 1.000 joules instraling oplevert. Eind januari was dat nog veel minder.

De grofheid van de eerste oogst valt niet tegen. Ongeveer 50% betreft 85-ers en de andere helft zijn 75-ers. “De maat 65 hebben we zo goed als niet, en die paar 95-ers zijn ook verwaarloosbaar.”

EC-verlaging

Met een gewas dat toeneemt in bladmassa, en waar meer vruchten aan beginnen te komen, is het logisch dat ook de waterbehoefte toeneemt. “We hebben de EC daarom ietsje verlaagt, van 3,5 naar 2,8 EC, om de vruchten er vlot af te krijgen.”

Alert blijven op luis

Met plagen valt het tot nu toe mee. “Al houd je altijd je hart vast wat er kan gebeuren als het ineens warmer gaat worden. Zeker met luis. We hebben al vijf of zes weken luis op dezelfde plaats zitten. Het breidt niet uit. Met de biologische bestrijding gaat het nu goed. Maar met echt zonnige dagen gaan de luchtramen al weer een klein beetje open. Er kan dan ook makkelijk wat binnen komen vliegen wat je niet in de kas wilt hebben.”

In de eerste week van januari is de eerste swirskii al uitgezet, om een begin te maken met de kweekopbouw. Er wordt wekelijks biologie uitgezet. Vooraf is er geen preventieve chemische behandeling uitgevoerd. “Ik ben geen voorstander van spuiten. Dat moet bij ons een echte noodrem blijven. We proberen daarom de voorgaande teelt altijd proper te eindigen. En we laten de kas lang leeg liggen, en nemen de tijd voor de teeltwisseling.”

Energie besparen

In de voormiddag wordt er op 24 graden gelucht. In de namiddag gebeurt dat op 26 graden. Er staat een dagtemperatuur van 21 graden ingesteld. In de nacht wordt 19 graden aangehouden, maar dat mag een graad hoger worden als de instraling van de zon op een zonnige dag boven de 1.200 joules uitkomt.

Het schermdoek gaat bij 150 watt instraling open, en loopt ’s avonds onder de 125 watt weer dicht. “Op een sombere dag zal het dus eerder dicht gaan dan op een zonnige dag. Want je moet wel energie besparen als dat kan, met deze hoge gasprijzen.”

Meer CO2

Nu er meer gewas in de kas staat, met planten die inmiddels al meer dan 1 meter lang zijn, staat de CO2-dosering ingesteld op minimaal 600 ppm. Als Algoet even in de klimaatcomputer kijkt, ziet hij dat er op dat moment 800 ppm de kas in gaat. “Als het beter weer gaat worden, en de ramen gaan vaker en meer open, dan ga je ook meer CO2 inblazen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Didier Algoet

teelt groene paprika's op teeltbedrijf Lentsche Heyde in Duffel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin