Doorgaan naar artikel

‘Gas besparen, wel opletten voor schimmels bij komkommer’

Teler Isa Tasveren heeft komkommers in twee gedeeltes geplant in de huurkassen.

De vroegste komkommers heeft de teler op 3 maart geplant, de rest volgde op 14 maart. Vanwege de hoge gasprijzen heeft Tasveren, naast latere plantdata, bewust gekozen voor rassen die iets minder warme temperaturen nodig hebben. Want met alleen een ketel, zonder wkk, zijn de energiekosten hoog. “We heben gelukkig nog een beetje van het gas kunnen vastleggen. Maar met dagprijzen tot € 1,50 per kuub erbij, komen we gemiddeld toch op € 1,10 per kuub uit. Stoken kost dan € 1.500 per dag. We hebben nog geluk dat het een beetje mooi weer is overdag.”

Met dagprijzen tot € 1,50 per kuub erbij, komen we gemiddeld toch op € 1,10 per kuub uit

Lagere temperaturen instellen

Waar het gebruikelijk is om de teelt met 21 graden vlak te starten, probeert de teler de temperatuur op 15 tot 16 graden te houden in het jonge gewas. Dat is te doen aan het begin van de teelt, maar hij hoopt wel dat de buitentemperaturen gaan stijgen. “Als we straks vruchten hebben, moeten we meer gaan stoken. Je moet er dan scherp op blijven dat de bladeren niet nat worden, waardoor schimmels als meeldauw een kans krijgen. Met name door Mycosphaerella kun je uitval krijgen bij natte omstandigheden in de kas.” Zeker in de komkommerteelt die toch al zo duur is, moeten oogstverliezen worden vermeden.

In de nacht wordt dankbaar gebruikgemaakt van het schermdoek om energie te besparen. Overdag gaat het doek via de automatische schermregelingen open. Zo wordt met mooi weer de instraling van de zon volop benut.

Water laten opwarmen

Tijdens de eerste dagen van de komkommerteelt krijgen de jonge planten bij de watergift nog kleine beurtjes, iedere vier uur. “Dan kan het water in de druppelslangen een beetje opwarmen, zodat de planten niet ineens een plons koud water krijgen.” In de zomer zal dat net andersom gaan gebeuren, zodat de gietwatertemperatuur niet te hoog oploopt.

Biologie uitzetten

Bij de beheersing van plagen start de teler met een rondje spuiten, om schoon te beginnen. Zes of zeven dagen later volgt dan het uitzetten van de eerste biologische bestrijders. Tasveren: “Dat doen we vooral op plekken waarvan je weet dat het daar altijd wat erger is met plagen. Als er later spinthoeken ontstaan, zetten we daar iets extra uit.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Isa Tasveren

is komkommerteler in het Westland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin