Doorgaan naar artikel

‘Ondernemen … na een jaar nog prikkelend’

In april vorig jaar kreeg ik van Groenten & Fruit de vraag of ik een aantal prikkelende artikelen wilde schrijven over ‘Ondernemen’. Natuurlijk heb ik die uitdaging aangenomen. De redacteuren van het vakblad kennen mij goed genoeg om te weten hoe ze de vraag moesten stellen om me als columnist aan het werk te zetten …

Het is altijd moeilijk om voor iedere lezer een interessant thema te beschrijven. Want wat voor de een misschien nog heel ver klinkende toekomstmuziek is, is voor een ander een blik terug in de tijd. Van arbeid tot energie, van politiek tot groeien, het zijn thema’s die ons raken of waarmee we direct te maken hebben, echter allemaal op onze eigen manier.

De laatste keer ondernemen prikkelend verwoord

Ik heb het afgelopen jaar geprobeerd om mijn columns op diverse manieren ‘prikkelend’ te maken; voor de lezers, maar zelfs soms ook voor mijzelf. Ik zie mezelf als een innovator pur sang, altijd kijkend naar nieuwe ontwikkelingen waarmee we ons bedrijf steeds verder kunnen verbeteren.

Daarbij is het evengoed heel belangrijk goed in de spiegel te blijven kijken. Want schakelen op nieuwe thema’s kan op het eerste gezicht gunstig en positief lijken, maar de cultuur en de mensen binnen je onderneming moeten er wel klaar voor zijn om nieuwe ideeën te accepteren, en ze vervolgens ook te implementeren. Een ding is zeker, de snelheid van veranderingen vraagt op nagenoeg alle vlakken van jou als ondernemer daarover na te denken.

De passie moet tegenwoordig bovenal gericht zijn op ondernemen

Het is niet meer vanzelfsprekend dat, net als in vroeger tijden, iemand een tuinbouwbedrijf begint of overneemt omdat hij (of zij) in de tuinbouw is opgegroeid, met passie voor gewassen telen. Dat je met jouw bedrijf een van de velen was, vaak met dezelfde gewassen, dat telde toen niet zo. Nu, in deze tijd, is de passie om ervoor te gaan nog steeds nodig, maar die moet bovenal gericht zijn op ondernemen.

En ondernemen is een heel andere tak van sport dan telen en vraagt ook om heel andere skills dan vroeger voor het telen nodig waren. Dat wil zeker niet zeggen dat bij grotere ondernemingen de passie voor het telen mag ontbreken, want dat blijft ook in deze tijd nog steeds overeind.

Dit was mijn laatste column. Ik heb met veel plezier gepoogd te vertellen over iets wat ik met liefde en plezier doe, namelijk ondernemen, met hart voor ‘de zaak’.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter van der Avoird

Van der Avoird Trayplant, kweker van uitgangsmateriaal voor aardbei en framboos in Bavel (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin