Doorgaan naar artikel

’Vanwege hoge gasprijs eerder tomaten gekopt’

De sterk gestegen gasprijzen beïnvloeden de teeltstrategie van tomaat bij tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg.

“Onze strategie is afgestemd op de hoge gasprijs. Het liefst willen we een hogere temperatuur aanhouden, maar dat kost momenteel te veel”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

Gewas gekopt

De tomatenteler heeft eind week 36 de kop uit de plant gehaald. Dat is twee weken eerder dan normaal. “We hebben er nu voor gekozen om het iets rustiger aan te doen met de teelt en eerder leeg te zijn, zodat we eind oktober geen grote hoeveelheden duur gas hoeven te verstoken. Door een lagere stooktemperatuur aan te houden, duurt de uitgroei van de trossen ook langer.”

Overdag van 11.00 tot 17.00 uur is de stooktemperatuur 19 graden Celsius met 2 graden lichtverhoging. Om 17.00 tot 22.00 uur wordt de temperatuur afgebouwd naar 15 graden voor de nanacht. Vervolgens vindt tot 04.00 uur een afbouw van de temperatuur plaats naar 13 graden. Vanaf 04.00 tot 11.00 uur wordt de temperatuur opgebouwd naar 17 graden. De buistemperatuur is tussen 6.00 en 9.00 uur 45 graden Celsius. Vanaf 09.00 uur mag de buistemperatuur op basis van lichtinstraling terugvallen naar 35 graden.

In augustus zijn we rond de 7 trossen blijven hangen, omdat het weer niet echt zomers is geworden

Gelijkmatiger productie

Het gewas van Sunstream staat er goed op. De productie ligt momenteel op niveau van de laatste jaren. Ten opzichte van vorig jaar loopt de productie iets voor, maar ten opzichte van 2019 iets achter. Kanters: “In augustus zijn we rond de 7 trossen blijven hangen, omdat het weer niet echt zomers is geworden. Dan waren we naar 6 trossen gegaan.” Op het moment hangen er 8 trossen. De productie is dit jaar gelijkmatiger en zonder echte pieken, zoals vorig jaar. De kwaliteit van de tomaten is goed, maar er is wel uitval van 5% vanwege aantasting door galmijten. “Deze trossen zijn bruin en kunnen we weggooien bij het afval.”

Galmijt

Door een behoorlijke hoeveelheid galmijten heeft de tomatenteler vanaf eind augustus in 10 dagen tijd 3 keer met zwavel gespoten. Nu is deze plaag onder controle. Door het aardappelveld naast de kas zit er wel wat meer witte vlieg in het tomatengewas, maar heeft niet tot problemen geleid. “Enkele weken geleden hadden we veel witte vlieg in de kop. Maar de Macrolophus is op ‘oorlogssterkte’ en kan het goed aan. De hoeveelheid witte vlieg valt nu mee. Wel is het nog afwachten als het aardappelloof wordt doodgespoten, hoe dan de invlieg van de witte vlieg in de kas zal zijn. Als het dan uit de hand loopt, zullen we een rondje moeten spuiten.”

Sweetelle houdt niet zo van temperaturen boven de 30 graden Celsius

Vol gewas met grote bladeren

Het gewas van Sweetelle staat er goed op. “Het is een mooi vol gewas met veel bladstrekking. Dit ras wil nog wel eens korte bladeren geven. Maar nu zijn het grote grove bladeren. Waarschijnlijk doordat we geen zomers weer hebben gehad. Sweetelle houdt ook niet zo van temperaturen boven de 30 graden Celsius.” De productie is kwalitatief goed. Het afval van door galmijt aangetaste vruchten is vanwege de losse oogst minder dan bij Sunstream.

Streven naar 12 tot 15% drain

Om 09.00 uur begint de teler met druppelbeurten van 150 cc tot 10.00 uur. Vanaf 10.00 tot 14.30 uur wordt 200 cc gegeven. Het streven is dan om 12 tot 15% drain te hebben. Vanaf 14.30 tot 16.30 uur geeft Kanters alleen nog water op lichtinstraling en de weegschaal.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin