weblog

‘Onvriendelijk voor komkommers’

Wanneer ik dit typ is het 2 september. De derde komkommerteelt is eind juli geplant in drie keer. Op donderdag 5 augustus was de laatste planting, hetzelfde ras als wat we deze zomer hebben gezet. Een zeer arbeidsvriendelijk ras vergeleken met andere rassen.

Iets veel minder vriendelijks, waar we als tuinders nu in 2021 mee te maken krijgen, zijn hoge gasprijzen. Dat die prijs een eindje omhoogging, daar is op zich niet zo heel veel mis mee. We hadden de laatste jaren ook baat bij goedkoop gas. Maar, wat nu gebeurt, dat kent zijn weerga niet: in een week tijd van 40 cent naar 50 cent per kubieke meter. Dit is dan wel de Leba-gasprijs, voor levering de volgende dag, maar een prijsstijging van 25% blijft een prijsstijging van 25%.

In komende prijsonderhandelingen een energietoeslag bedenken

Een beetje tuinder heeft contracten van een paar jaar, ook wij, maar is het niet een idee om bij de komende prijsonderhandelingen voor jaar- of maandbemiddeling van ons product een energietoeslag te bedenken? Zodat wij, net als andere sectoren, dit mogen doorberekenen in de prijs per stuk. Wij weten allemaal wat we aan vaste kosten en variabele kosten hebben per eenheid product bij een gemiddelde productie. Prijzen die verleden jaar in de markt werden gelegd, kunnen dan nu dus echt niet meer.

Naast gasprijs is ook Caby-virus zorg in komkommerteelt

Ook minder vriendelijk voor onze teelt is het nieuwe virus in de komkommers. Het Caby-virus (Cucurbit aphid-borne yellow) wordt overgebracht door luizen en waarschijnlijk ook door witte vlieg. Nu hebben we wel middelen tot onze beschikking, die de luis bestrijden, maar geen middelen tegen witte vlieg. Dus zou het fijn zijn als er een uitbreiding komt van het middelenpakket, zodanig natuurlijk dat niet aan de maximale residulimiet (MRL) wordt getornd.

Of registreer je om te kunnen reageren.