Doorgaan naar artikel

‘Mooie nazomer goed voor kruiden’

“De kruidengewassen zijn nu lekker stevig zonder smet en vlekjes. Daarvoor waren ze slap en langgerekt door te weinig licht en hoge temperaturen”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht.

De teelt van paksoi verloopt ook vrij voorspoedig. “Dit jaar is een goed jaar voor de paksoi. We hebben nu een gelijkmatige groei zonder problemen. Vorig jaar hadden we verschillende hittegolven met temperaturen van 35 tot 40 graden Celsius. Dat is funest voor paksoi en zorgt voor allerlei narigheid, zoals verbrande harten. De insecten- en ziektedruk was ook hoog.”

In het najaar is het klimaat milder dan in hoog zomer. De dagen zijn korter en het klimaat is anders. “Het mildere klimaat is gunstig voor de groei van paksoi”, zegt de teler.

Ongelijkheid in paksoi

De paksoi weegt bij de oogst 400 gram per stuk. De ongelijkheid in de planten is nog steeds aan de orde. Als de jonge planten van de plantenkweker komen, is het nog niet zichtbaar. Het wordt pas zichtbaar als ze gaan groeien. De kroppen van de kleine planten worden maar 80 tot 100 gram. “Van de 15 planten per vierkante meter kunnen we 2 tot 3 kroppen weggooien. Dat is toch al gauw 10% minder productie”, aldus Leenheer. “De zaadfirma doet proeven met een andere zaadfractie, maar nog zonder beter resultaat. En dat is jammer, want bij paksoi is de keuze in gangbare rassen beperkt.”

De teeltduur is momenteel 6 weken. Om bij deze teeltlengte en de steeds langer wordende teeltduur, wordt er nu twee keer per week 500 tot 600 m2 aangeplant. Vroeg in de teelt spuit de teler een keer met Signum tegen bladvlekken/smet. Tegen rupsen spuit hij een paar dagen na het planten met Tracer. Tegen luizen wordt een keer met Batavia gespoten.

Tekst gaat door onder de foto

Oogst van koriander. - Foto: Fred Libochant

Oogst van koriander. – Foto: Fred Libochant

Laatste oogst basilicum

Vorige week is gestart met het oogsten van de laatste afdeling van 3.000 m2 met basilicum. Deze week is de oogst klaar. Leenheer: “Het gewas ziet er prima uit met een goede kleur. Het is een gezond en goed product.”

Na de teelt van basilicum worden er slasoorten geplant. In week 39 zijn al op 1.500 m2 de eerste lollo rosso, lollo bionda en eikenbladsla geplant. Ook 1.000 m2 andijvie; deze week 2.000 m2. Bij de slasoorten is deze week 4.500 m2 geplant.

Volgende week wordt ook de eerste 1.000 m2 kropsla geplant. De week erna 2 keer 1.000 m2. “We gaan drie weken achtereen dubbel planten om vanwege de langere teeltduur voldoende productie te hebben. Daarna een paar keer nog maar één keer per week en vervolgens maar één keer per twee weken”, meldt de teler.

Bij Koriander is eind deze week de oogst van de laatste 3.000 m2 gestart. Het leegoogsten duurt ongeveer twee weken. “Het product ziet er goed uit.”

Hoge gasprijzen

Leenheer: “De hoogopgelopen gasprijzen zijn een zorgelijke situatie voor de tuinbouw. Het wordt straks voor de slateelt te duur om nog de heaters ‘s-morgens een paar uur te laten branden om de kas op te stoken. De heteluchtkachels gebruiken 13 kuub gas per uur, die bij de huidige gasprijzen 12 tot 13 euro per uur kosten. Er hangen vier heaters per 3.000 m2. De energiekosten worden dan hoger dan de opbrengsten. En toch hebben we een leveringsplicht, waar we aan moeten voldoen, voor de sla die we hebben verkocht. Hierdoor kunnen we de kachel niet uit laten, want anders gaat de kwaliteit van de sla achteruit. Daarom zoeken we contact met de afnemers om bespreekbaar te maken dat hoge energiekosten doorberekend moeten kunnen worden. Dit probleem moeten we met elkaar oplossen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Leenheer

uit Zwijndrecht teelt paksoi en basilicum

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin