Gasprijs stijgt naar recordhoogte

Sjors de Bruijn
De energietarieven blijven stijgen. Prijzen van gas en in het kielzog daarvan stroom blijven pieken, De oliemarkt is rustiger.

Europa bereidt zich voor op het winterseizoen met gasvoorraden onder het normale niveau. Voldoende aanvoer vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) blijft uit door stevige concurrentie uit Azië. De prijs voor een kuub aardgas is daardoor naar recordhoogtes gestegen. Vooral leveringen in de komende maanden zijn ongekend duur. Daarbij is er nauwelijks een prijsverschil tussen levering dag vooruit of levering in de komende maanden. Dat maakt nu gas kopen en opslaan ten behoeve van levering in de winter weinig aantrekkelijk.

Aanleg Nord Stream II afgerond

De bouw van de omstreden pijpleiding “Nord Stream II” zou volgens de berichten van afgelopen vrijdag afgerond zijn. Mogelijk stroomt er voor het einde van dit jaar aardgas door de pijpleiding, die nu getest wordt en gecertificeerd moet worden door de EU. De vraag is of dit lukt voor de winter..

Elektra stijgt mee

Het zijn zware tijden voor de elektramarkt. Prijzenrecords sneuvelen door hoge prijzen van gas, kolen en CO2-emissieprijzen. Onduidelijk is hoe lang dit aanhoudt. Wel lijkt gasprijs het meest bepalend voor de elektriciteitsprijs. Wanneer de gasprijs daalt, kan ook de vraag naar kolen afnemen, net als de vraag naar CO2-emissierechten.

Vraag blijft wanneer de gasprijs daalt. Mogelijk wanneer de Europese Unie de regelgeving voor de levering van gas via Nord-Stream 2 gaat aanpassen. Die regels zijn de afgelopen 5 jaar tijdens de aanleg door de EU veranderd, dat was tegen het zere been van Rusland, dat in reactie de gastoevoer naar Europa verminderde.

Oliemarkt leeft iets op

De oliemarkt heeft een rustige week achter de rug. Het nieuws dat China een deel van de voorraad op de eigen markt gaat brengen om eventuele prijsstijgingen in eigen hand te houden, deed de oliemarkt iets opleven. China is de op één na grootste olieconsument ter wereld en de grootste olie-importeur.

De Amerikaanse olieproductie is door de orkaan Ida hard getroffen en kromp volgens de Amerikaanse Energy Information Administration met 1,5 miljoen vaten per dag. Boorplatformen in de Golf van Mexico werden stilgelegd en nog steeds is de productie niet hersteld. Het is al voor de tweede keer dit jaar dat de Amerikaanse olieproductie ernstig is gehinderd door problematische weersinvloeden; begin dit jaar werd met name Texas getroffen door streng winterweer en moesten booractiviteiten daar gestaakt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.