Doorgaan naar artikel

‘Aansluiting aardwarmte komt op goed moment’

Bij Voort Horticulture in Honselersdijk wordt in week 37 het koppen van het paprikagewas afgerond.

John van der Voort: “Het laatste stukje van het zetsel kwam er nog mooi op tijd aan. Nu kunnen we aan het werk om die vruchten te laten uitgroeien. Hopelijk krijgen we redelijk weer om die uitgroei mogelijk te maken, als de teelt zo naar het eind toe hobbelt.” De planning is om in week 44 de laatste vruchten te oogsten.

Zo richting het einde van de teelt, worden bij het gewaswerk al anderhalve maand hele toppen weggehaald. Nu de kop eruit is, wordt nog een keer goed ingedraaid. Dat is dan het laatste wat we aan het gewas doen.”

Invloed donkerder weer

Van der Voort is tevreden over de sortering van de paprika’s en de kwaliteit die wordt geoogst. Maar de langdurig wat donkere weersomstandigheden van dit jaar hebben wel hun invloed op de teelt. “Het is wat hozerig geworden. En een absolute topproductie zie ik onder deze omstandigheden niet gebeuren.” In de voorafgaande hitteperiode rond juni liepen de paprika’s wat verbranding op. “Het percentage neusjes bleef nog wel acceptabel, maar met volop zon, precies op een vol zetsel, ben je toch gevoeliger.”

Aansluiting aardwarmte

Bij de klimaatinstellingen gaat de nachttemperatuur naar 17 graden Celsius toe. Vanaf middernacht wordt er weer opgebouwd richting de 21 graden, die bij zonop wordt bereikt. De ventilatie wordt bij mooi weer een beetje opgebouwd opgebouwd van 21 tot 22,5 graden.

Op buisvraag loopt het scherm vaak al een paar uurtjes in de nacht dicht. Met de momenteel hoge gasprijzen is die energiebesparing welkom. “Gas wordt nu wel heel duur. Ik ben er dan ook blij mee dat vanaf 1 augustus de aansluiting op de Trias-aardwarmte is gaan draaien. Dat kwam op een heel goed moment.”

De aardwarmte gaat de basislast van de energievraag invullen. CO2 komt van het aanvullende wkk-gebruik en de OCAP-aansluiting. Er wordt nu, na de aardwarmte-aansluiting, geen ketelgas meer gestookt.

Matten voldoende laten interen

De watergift wordt richting herfst al knap minder. “Je gaat veel later starten en eerder stoppen, zeker nu de kop eruit is. Het op tijd stoppen, voor voldoende intering, vraagt altijd aandacht rond deze tijd.” Naast de drainmeting is hij steeds meer gaan sturen op basis van de watergehaltemeter, door de gegroeide ervaring met dat laatste meetinstrument.

Plagen onder controle

Met de plaagbeheersing gaat het redelijk goed. De biologie houdt de meeste plagen onder controle. “Je moet wel regelmatig een bestrijding tegen rups blijven uitvoeren. Maar het gaat redelijk naar mijn zin.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin