commentaar

‘Nederlandse glastuinbouw herbergt op ‘tech’-terrein verborgen schat’

Amerikaanse tuinbouwbedrijf AppHarvest wil groeien, niet als tuinbouw- maar als techbedrijf.

Hij weet het echt te verkopen: “Onze uitdaging is de kans voor Nederland.” CEO Jonathan Webb van tuinbouwbedrijf AppHarvest in de Amerikaanse staat Kentucky zoekt partners. Hij wil groeien. De onderneming staat sinds kort genoteerd aan de Nasdaq, let wel: niet als tuinbouw- maar als techbedrijf! Hij haalde er een half miljard dollar mee op. Tijdens de beursgang werd de handel zelfs even platgelegd. Het aandeel steeg in enkele minuten tot over de 30%.

Nederlandse glastuinbouw innoveert verder

De kassen van AppHarvest verschillen niet van die in Nederland. Maar in de VS heet het ‘tech’ in energie- en waterverbruik, in plantgezondheid en straks in robotisering. In de woorden van Webb herbergt Nederland voor de wereld op dit ‘tech’-terrein een ‘verborgen schat’.

Oké, hij is een Amerikaan, en Amerikanen weten echt wel hoe zij zaken moeten doen. Maar de kwalificaties zijn terecht. De Nederlandse glastuinbouw is hightech en werkt eraan dit nog verder te ontwikkelen. Neem de initiatieven in Wageningen op terrein van sensoren, autonoom telen en robotisering. Nederlandse turnkey-projecten staan in China, Kazachstan en de Arabische Golfstaten.

Qua areaal glas is in de VS ook nog wat te halen; 600 ha tegenover 10.000 ha in Nederland

Innovaties praktijkrijp maken kost kapitalen

Maar er is veel, heel veel geld nodig om de innovaties ook praktijkrijp te maken. Natuurlijk in de Nederlandse tuinbouw zit veel (Rabo-)kapitaal. Maar het Amerikaanse investeringspotentieel is nog veel groter, misschien wel factor 10. Zo’n kapitaalinjectie via de Nasdaq kan de ontwikkeling versnellen in de VS. Daar mikt Jonathan Webb op, mét Nederlandse partners. Qua areaal glas is in de VS ook nog wat te halen: 600 hectare tegenover 10.000 hectare in Nederland. De VS wil groeien om minder afhankelijk te zijn van de import van groenten uit Mexico.

Risico’s nemen

Kortom, als Nederland die koploper wil blijven, moet je bijna wel aanhaken. Het is te mooi om te laten lopen. Zou je denken. Wat zijn de risico’s? Die afweging moet iedere investeerder of partner zelf maken. Met de Hollandse handelsgeest lijkt dat wel snor te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.