teeltgeluid

‘Mooiste periode van tweede teelt komkommer’

“Door meer zonlicht in juni hebben we in de laatste weken van het oude komkommergewas de achterstand in productie ingelopen”, zegt Danny Verwoerd, bedrijfsleider van Gebr. Vollebregt in Poeldijk.

De tweede komkommerteelt is in een gedeelte van de kas op 15 juni geplant en in het andere deel op 29 juni. Allebei met het ras Lausanne (Rijk Zwaan). “Rond de langste dag van het jaar is het nogal donker geweest. Toch hadden we na 20 dagen de eerste oogst. Vorig jaar was dat maar een paar dagen minder, maar wel met een hittegolf.”

Minder arbeid

De plantafstand in de tweede teelt is 2,25 stengels per vierkante meter. Vorig jaar was dat nog 2,1. In de voorjaarsteelt zijn ze ook van 2,8 (vorig jaar) naar 3 stengels per vierkante meter gegaan. De bedrijfsleider: “Het dunnen en bladplukken hebben we anders aangepakt dan vorig jaar. We hebben 50% van het blad eruit gehaald met het dunnen. Vorig jaar is maar een op acht bladeren eruitgehaald. We zijn nu gestart met een setje op het zesde en zevende blad. Daarna zijn we tot aan de achtste komkommer om en om gaan dunnen met steeds het blad eruit. Deze werkwijze scheelt in arbeid met blad weghalen. Hierdoor is er ook meer licht op de vrucht en deze is sneller uitgegroeid.”

Achterstand komkommerproductie ingelopen

Begin juni lag de komkommerproductie nog een kilo achter op vorig jaar. Maar door meer licht in die maand is de achterstand in drie weken ingelopen. “Doordat de weken 22 tot en met 25 er wat betreft zonlicht bovenuit staken, hadden we een hoge productie. Tot en met eind juli ligt de productie in kilo’s gelijk aan afgelopen jaar, maar in stuks lopen we vier komkommers per vierkante meter voor. Toch is het wat betreft de lichtinstraling echt een kwakkeljaar met minder licht. We hebben 9% minder lichtinstraling ten opzichte van vorig jaar.”

Na deze productie-explosie in juni met het oude gewas, kwam de teeltwisseling. “Met de nieuwe planting ging het licht uit. Op zich was dat niet ongunstig, want de jonge planten hebben niet veel licht nodig. Er was voldoende zonlicht om te groeien, maar niet voor een optimale productie. Omdat we geen komkommers te oogsten hadden, hadden we bijna geen productieverlies”, aldus Verwoerd.

Pythium onder controle

Door het donkere weer heeft de tweede teelt last van Pythium bij de wortels en op de stam. Om deze schimmelziekte te bestrijden is twee keer afwisselend AAterra en Previcur mee gedruppeld. “We zien nu nog wel dat er Pythium is, maar het gaat niet door. Op de stam is het opgedroogd en de planten groeien verder.”

Het komkommergewas heeft redelijk wat last van rupsen, waardoor er aangevreten komkommers zijn. Tegen de rupsen wordt gespoten met Bt-middelen als Delfin en Dipel. “Als het erger wordt, grijpen we sterker in door met Stewart te spuiten. Dit geeft dan een reductie van de roofmijt Amblyseius swirskii, die we in iedere teelt preventief uitzetten tegen trips en wittevlieg.”

De spintpopulatie is groter dan vorig jaar. Om deze onder controle te krijgen worden meer roofmijten Phytoseiulus persimilis pleksgewijs uitgezet. “Het loopt nog niet uit de hand, maar we zitten wel op een dun lijntje.” Een enkele trips, mag volgens de bedrijfsleider geen naam hebben.

Komkommerplant in balans

Verwoerd: “De plant staat mooi in balans. De laatste twee weken van juli hebben we kleinere vruchten van 370 gram moeten snijden om de plantbelasting niet te hoog op te laten lopen. Van begin augustus oogsten we weer 400+ gram.” De vruchtkwaliteit is goed.

“In de plant zit veel groeisnelheid. De dieven zijn mooi en de vruchten zijn goed. Er hangen niet te veel vruchten aan de plant. We zitten in de mooiste periode van de tweede teelt. Dat komt waarschijnlijk door de niet al te warme zomer, waardoor we het klimaat zelf wat kunnen regelen zoals we het zelf willen hebben. Normaal heb je in augustus nachten met 18 à 19 graden. Dat is wat te warm, want de etmaaltemperatuur wordt te hoog, waardoor je overdag geen ruimte hebt om de etmaaltemperatuur te sturen. Met overdag 19 graden en in de nacht 13 graden, kun je het kasklimaat zelf beter sturen”, besluit de Verwoerd.

Auteur:

Of registreer je om te kunnen reageren.