Doorgaan naar artikel

‘Coating eerder van dek paprika dan gebruikelijk’

Teler Arie Jongeleen in Dongen mist zonlicht voor zijn rode en groene paprika’s door bewolkte dagen.

“We zijn daarom nu de coating van het dek aan het afspuiten.” Dat is in week 33 eerder dan normaal. Vorig jaar gebeurde dat pas iets later, omdat het normaal eind augustus nog heel warm kan zijn. “Maar de weersvoorspellingen geven aan dat dit nu niet zo zal zijn.” Daarom gaat de coating van het dek boven de paprika’s af om alle beschikbare licht binnen te halen.

Gezond paprikagewas

“Het is gewoon koud, kil en vochtig.” Toch heeft hij over het gewas niets te klagen. “Het is kerngezond. Er gaat geen plant slap. We zien geen uitval en hebben geen last van ziektes.”

Wat betreft de plagen is luis onder controle na een correctie met Closer. Wittevlieg is geen probleem en trips kent Jongeleen niet op zijn bedrijf.” Ook rupsen zien we eigenlijk niet.” Daarbij krijgt hij ondersteuning van vogels die rupsjes wegpikken. “De kas is net een volière met al die vogeltjes. Er zijn er 20 tot 25 binnen komen vliegen. Die zijn 24/7 insecten aan het zoeken.”

Risico op lagere prijzen door oogstdip

In week 33 valt er weinig paprika te snijden. Ook de week erna zullen er nog weinig oogstbare paprika’s zijn. “Ik vrees dat het lastig gaat uitkomen qua laatste zetting. De kans is groot dat we de laatste vruchten groen moeten gaan oogsten. Of je zou de teelt langer moeten doortrekken, maar gas is ook erg duur.”

Omdat de huidige oogstdip landelijk optreedt, is Jongeleen bang dat daarna alle paprikatelers ook in eenzelfde oogstpiek terecht gaan komen. Dat vergroot het risico op lagere prijzen. “Al is de productie dan niet meer zo groot als tijdens de extreem grote oogstpiek van het vorige zetsel.”

Afgevallen vruchten opruimen

Vanwege de beperktere oogst, benut de paprikateler de tijd door alvast onderdoor afgevallen vruchten op te ruimen en blad weg te zuigen. “Je wilt personeel toch aan het werk houden. Op goede mensen moet je zuinig zijn.” Met het afnemende licht wordt langzaam aan wat korter getopt.

Iets grotere gietbeurten

Jongeleen houdt qua klimaat een nacht- en dagtemperatuur van respectievelijk 16 en 21 graden aan. Dat wordt ook wel gehaald. “Al zou je liever willen dat het vanwege mooi weer ’s middags warmer wordt. Het mag van mij overdag best wel eens 25 of 26 graden worden in de kas.”

Bij de watergift worden gietbeurten iets groter. Dit om voldoende drain te realiseren nu de periode waarbinnen water wordt gegeven iets korter wordt.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arie Jongeleen

is paprikateler (rood en groen) in Dongen.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin