Doorgaan naar artikel

Aanhoudende vraag duwt gasprijs verder omhoog

De prijs van olie daalt licht, maar gas en stroom blijven onverminderd duur. Vooral voor gas lijkt een prijsdaling ver weg.

Na de uitzonderlijk volatiele prijsbewegingen van de afgelopen week en ondanks het herstel van de gasstromen door de Yamal-gaspijpleiding, keerden de prijzen op de gasmarkt terug naar het niveau van twee weken geleden. De prijs is dus nog altijd stevig te noemen.

Gasopslagfaciliteiten zijn nog steeds veel te leeg en de situatie blijft gespannen. De vullingsgraad van de Europese gasopslagen is sinds vorige week met 2% verbeterd. Als het vullen in dit tempo doorgaat, zouden de gasopslagen aan het begin van de winter een vullingsgraad van 70% kunnen bereiken, waar 90% normaal is.

Extra Russisch gas vertraagd

Vorige week oordeelde een Duitse rechter dat de Nord Stream 2-gaspijpleiding niet is vrijgesteld van de EU-regelgeving rond scheiding van productie en transport van aardgas. Dit verkleint de kans dat het Federaal Netwerkagentschap het certificeringsproces versnelt. Het is daardoor de vraag of het Russische gasbedrijf in staat zal zijn om de vorige week aangekondigde 5,6 miljard kubieke meter via de nieuwe Nord stream 2-gaspijpleiding dit jaar te leveren. Het certificeringsproces kan wel eens langer duren dan gewenst.

China drijft prijs elektra en gas op

De ene kettingreactie na de andere houdt de prijs van elektra op een relatief hoog niveau. Covid-19 heeft afgelopen jaar geleid tot een verminderde vraag naar elektra. Inmiddels is de vraag alweer behoorlijk aangetrokken. Maar omdat Australië, grootleverancier van kolen aan China, met beschuldigende vinger wijst naar Wuhan als veroorzaker van de uitbraak, is er onenigheid ontstaan tussen China en Australië. De Chinezen nemen hierdoor geen kolen meer af van Australië. Ze halen de wereldwijde productie, die voor een deel bestemd is voor Europa, van de markt. Gevolg hiervan is fors gestegen prijzen van kolen.

10% minder wind

Met de prijsstijging van steenkool wordt meer elektra met gas gemaakt. De aanvoer van gas laat echter te wensen over door toedoen van Rusland, die de doorvoer van gas via Oekraïne verslonst. Tot overmaat van ramp is ook 2021 een jaar waarin de toevoer van wind voor het opwekken van stroom minder is in vergelijking met andere jaren. Ondanks alle inspanningen van Nederland om meer energie op te wekken met zonnepanelen en windmolens, is dit jaar 10% minder energie opgewekt vergeleken met de eerste 8 maanden van 2020.

Prijs olie daalt licht

Olieprijzen zijn licht gedaald, ondanks dat orkaan Ida Amerikaanse oliemaatschappijen dwong om de productie stop te zetten. De daling is waarschijnlijk gevoed door de aanhoudende bezorgdheid over de impact van de pandemie en verminderde vraag naar olie. Uit landen waar de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus oplaait en de vaccinatiegraad laag is, komt minder vraag.

De afgelopen week bewoog de prijs voor een vat olie rond het huidige niveau. Deze week komen de OPEC+ en Rusland bijeen om de afgesproken maandelijkse productieverhoging te herzien en nieuwe afspraken te maken. Een verdere versoepeling van de olieproductie is niet waarschijnlijk nu er nog te veel onzekerheden zijn over de coronapandemie.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin