Plafond gasprijsstijging lijkt nog niet in zicht

De stijgende lijn van de aardgasprijs gaat nog onveranderd verder en de vooruitzichten geven weinig zicht op een aanstaande daling.

Voor het komende winterseizoen is het nog steeds de vraag of de gasvoorraden tijdig gevuld zijn tot een zeker niveau. In Nederland zouden de gasbergingen nu voor 30% gevuld zijn, dat is al iets meer dan de 18% die in het voorjaar genoteerd werd. De gasbergingen in heel Europa zijn bijna voor de helft gevuld, in vergelijk met een jaar geleden was dit iets meer dan 80%.

Vraag naar gas blijft groeien

De vraag naar aardgas blijft onverminderd doorgroeien, alleen dit jaar al is, volgens het Internationaal Energieagentschap, de vraag met zo’n 4% toegenomen. De groei is vooral toe te rekenen aan het economische herstel van de coronacrisis en de toegenomen vraag naar vloeibaar gemaakt gas (LNG) uit de Aziatische landen.

Stroomprijs aangejaagd door Azië

De weersomstandigheden en de grotere vraag naar elektra wereldwijd zorgen voor hogere tarieven voor zowel de korte- als langetermijncontracten. De kortetermijncontracten worden direct opgestuwd door het matige aanbod van zon en wind, waardoor de opwek door zonne- en windinstallaties niet optimaal is.

De langetermijncontacten worden aangejaagd doordat het weer met name in Azië van dien aard is, dat de vraag gedurende geheel 2021 exponentieel gestegen is. Begin dit jaar was het koud in Azië, waardoor er veel grondstoffen nodig waren om elektra op te wekken voor verwarming. En vervolgens heeft de kou plaats gemaakt voor een hittegolf, waardoor de vraag naar grondstoffen aan blijft houden. Door de economische opleving als gevolg van afnemende coronaperikelen is de vraag naar elektra sowieso al fors toegenomen en meer dan er aan nieuwe opwek bijkomt.

Emissierechten ook omhoog

De CO2-emissierechten stijgen nog altijd doordat de vraag naar elektra ook stijgt, echter lijkt het erop dat het elektraverbruik niet omlaag kan doordat het een hoofdzakelijk primaire vraag is. De wens van de Europese Unie om de vraag naar elektra terug te dringen door extra belasting te heffen door middel van CO2-emissierechten, lijkt hiermee niet te werken op het huidige niveau. Het levert alleen extra inkomsten op voor de Europese Unie.

Mogelijk meer olieproductie

De olieprijzen stijgen op het moment dat de OPEC+ vergadert over het versoepelen van de productiebeperkingen. Afgelopen vrijdag konden ze het nog niet eens worden en hebben ze de beslissing uitgesteld tot maandag. De Verenigde Arabische Emiraten willen een grotere productieverhoging dan wat er is voorgesteld, de Verenigde Arabische Emiraten willen een productieverhoging van 2 miljoen vaten per dag, terwijl de andere leden niet meer dan een half miljoen vaten hebben voorgesteld. Weer zijn de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten gedaald. De voorraden daalden nu onder het niveau van vorig jaar maart.

Productiebeperking langzaam afgebouwd

De olielanden verkopen al meer dan een jaar minder olie dan ze eigenlijk zouden kunnen, een erfenis van de coronacrisis. Die productiebeperking wordt nu langzaam afgebouwd, maar het tempo daarvan kan grote gevolgen hebben op de oliemarkt. Het aanbod aan olie blijft sterk achter bij de gestegen vraag, nu er in veel landen weer volop gereisd kan worden dankzij de vaccins tegen corona.

Of registreer je om te kunnen reageren.