teeltgeluid

‘Hogere spintdruk in tomaat bestrijden’

“Bij de tomaten hebben we een heel sterk gewas staan voor de tweede helft van het jaar”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten.

“De laatste weken is de productie bij tomaten fors. Normaal hebben we in mei en juni door het mooie weer een extra tros om te oogsten. Dit jaar gebeurde dat pas eind juni en juli. Hierdoor hebben de gewassen onder zware belasting gestaan.” De gewassen staan er goed op en de zetting verloopt prima. “We behouden onze grofheid. Dat is ook positief.”

Macrolophus reduceren

“Hier en daar hebben we de Macrolophus wat moeten reduceren door het spuiten met Neemazal. Anders worden de tomatentrossen aangetast door deze natuurlijke vijand, die trossteeltjes aanprikt”, vertelt de teeltmanager.

“De spintdruk is ondanks het donkere weer in tomaat toch weer wat hoger geweest dan vorig jaar. De spint bestrijden we met een behoorlijke inzet van de roofmijt Phytoseiulus. We hebben nu weer een evenwicht en eigen populatie-opbouw om bij veel spint de strijd direct aan te gaan. De gewassen staan weer sterk te worden.” Er zijn geen problemen met Tuta en witte vlieg. In begin week 29 is de eerste galmijt gevonden.

Rode aardappeltopluis blijft doorsluimeren

In aubergine zijn vanaf het begin van het jaar meer problemen met ziekten en plagen. De rode aardappeltopluis blijft licht aanwezig in het gewas. Van Marrewijk: “Dit leidt op dit moment niet tot problemen, maar we moeten er wel bovenop blijven zitten met het uitzetten van natuurlijke vijanden. Het meest effectief is het 14-stippelig lieveheersbeestje. Ook van de galmuglarve Aphidoletes aphidimyza en de sluipwesp Aphidius colemani zien we resultaten. Het auberginegewas vraagt nu extra aandacht voor de biologische gewasbescherming.”

Het gewas blijft goed doorzetten en van de meeldauw zijn we nagenoeg af

Ook in het auberginegewas zijn spintproblemen. “Omdat de plant wat kracht mist, zijn we voor het eerst gaan bijmesten met de organische meststof Monterra Malt. Hiermee willen we de gewasactiviteit stimuleren en de plant voldoende energie geven om door te groeien.”

Blok- en puntpaprika

Bij blokpaprika staat er een krachtig gewas met volop zetting en goede productie. De teeltmanager: “Het gewas blijft goed doorzetten en van de meeldauw zijn we nagenoeg af. Dit is het resultaat van toepassing van zwavel en een nieuwe biostimulant.” Tegen een enkel plekje met spint zijn Phytoseiulus en Feltiella uitgezet.

Bij puntpaprika ziet de teeltmanager verschil tussen de rassen Cooper en Palermo. “Cooper heeft een sterk gewas, een goede productie en weinig ziekten. Het gewas is zoals een puntpaprika in deze tijd moet zijn. Palermo geeft een schokkerige productie en problemen met meeldauw. We moeten hier bovenop blijven zitten met een wekelijkse bespuiting met zwavel om het onder controle te houden. Palermo blijft in productie ook achter ten opzichte van Cooper.”

Onderstammen in paprika

“Bij ons op het bedrijf zien we dat onderstam Taritana (TRC 31730 The Rootstock Company) beter reageert dan de Bol-R-5103 (Bolster). We zien duidelijk dat Taritana gemakkelijker vegetatief blijft, meer groeikracht heeft en een stabielere vruchtgrootte. Bovendien is deze onderstam sterker tegen Verticillium, maar de grondsoort is sterk bepalend voor de resultaten van de diverse onderstammen”, aldus Van Marrewijk.

Door het uitzetten van Orius was het gewas na een week weer vrij van trips

Eerste teeltronde komkommer voorbij

Bij komkommer is de eerste teeltronde achter de rug. In week 27 zijn de laatste komkommers herplant. De plantgaten zijn met een handige en verstelbare machine op de gewenste afstand en diepte geboord.

“In de tweede teelt is op één locatie alles super. Op de andere locatie hebben we in het komkommergewas problemen met Fusarium. We weten nog niet of het primaire of secundaire problemen zijn. We zijn nog aan het onderzoeken of deze schimmelziekte de veroorzaker van gewasproblemen is of het een gevolg van buitenaf is.”

Trips

Na het planten had het komkommergewas last van trips. “Aan einde van een teelt blijven trips in de grond achter. Direct na planten hebben we roofmijt Amblyseius cucumeris in het hart van de planten gestrooid. Door het uitzetten van Orius was het gewas na een week weer vrij van trips.”

Om meeldauw te bestrijden, wordt periodiek met Karma gespoten.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.