teeltgeluid

‘Tomaat groeit makkelijk vegetatief’

“In de vele weken met regen en kou was het vochtgehalte hoog, waardoor we ons best moesten doen om het gewas generatief te zetten”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul.

“De schimmeldruk was hoog. Door veel vocht hebben we ook veel last van botrytis, waardoor bladeren gaan rotten. Het komt vooral voor op geknikte bladeren, die beschadigd zijn door het werk met de buisrailkar. Door het zonnige en warme weer met hoge nachttemperaturen is de botrytisaantasting minder. Door minder vocht en een droger klimaat drogen de wonden op.”

Het is gewoon overmacht. De andere kant is dat het gewas lekker groeit door het vele zonlicht

Hoge etmaaltemperatuur is overmacht

In de twee warme weken in juni was de etmaaltemperatuur een keer 23,5 graden Celsius. “Dat is veel te hoog, maar daar kun je dan niets tegen doen. Het is gewoon overmacht. De andere kant is dat het gewas lekker groeit door het vele zonlicht. We geven dan ook veel water. Op de warmste dag was dat van 7.30 uur tot 20.30 uur 9 liter water per vierkante meter.” Er wordt gestart met grote druppelbeurten om het half uur. In de loop van de dag gaat dat over op kleine druppelbeurten om het kwartier. In juni is er wekelijks 52 liter water per vierkante meter gegeven. In mei was dat maar 36 tot 37 liter per week.

Moeizame bestuiving door hommels

Het gewas staat er goed op en groeit uitstekend. Van Schie: “Door het warme weer is er heel veel bloei, maar de bestuiving verliep moeizaam doordat de hommels in hun nestkast bleven om het nest te koelen. Daardoor is er minder bestuiving. Alles is gelukkig net aan gezet. In week 24 zijn er extra hommelvolken bijgezet om de vele bloemen goed te bestuiven.”

De vruchtkwaliteit is goed. De mooie rode, ronde tomaten worden nu los geoogst. Door het zomerse weer is er iets meer productie, die nog steeds voorloopt op vorig jaar.

Soms zien we een plek met witte vlieg, die we dan behandelen met een plaatselijke bespuiting

Plekjes met spint en witte vlieg

In het gewas zitten veel macrolophussen, die het goed doen. “Soms zien we een plek met witte vlieg, die we dan behandelen met een plaatselijke bespuiting. Zo ook een paar plekjes met spint, die we gespoten hebben.”

Verder heeft het gewas naast botrytis een beetje last van meeldauw. Dat wordt bestreden door zwavel te verdampen. “Dat helpt ook de schimmelsporen van botrytis te onderdrukken.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.