teeltgeluid

‘Nodig dat ramen weer lekker open gaan’

Met kou en donkere dagen is het een moeilijk voorjaar voor de komkommers bij Corné Stouten in Oosterland.

Stouten: “We lopen ruim een maand achter qua weersomstandigheden. Het is mei, maar buiten is weer dat je normaal in april hebt. Wat we nodig hebben is dat buitentemperaturen weer naar de 10 tot 15 graden Celsius gaan, en dat de ramen overdag weer lekker open gaan, zodat alles lekker opdroogt.”

“Al vroeg in het jaar hebben we Botrytis opgelopen. We hebben veel moeten bestrijden en zelfs een rondje gesmeerd. Normaal zou je daar nu geen last meer van hebben, maar met dit sombere weer blijft er af en toe een plant tussenuit vallen.”

Productie op peil

Er zit nog voldoende groei in het gewas. “Ook qua productie zitten we nog niet lager dan vorig jaar. Dus dat gaat heel goed. Het gewas krijgt niet echt de ruimte om te veel groei te pakken.”

Wel is enige mate van hozerigheid waar te nemen, waarbij er soms redelijke verschillen optreden in aantal gesneden stuks tussen de twee keren dat er per week wordt geoogst. “Met hogere temperaturen trekt dat makkelijker naar elkaar toe. Maar nu oogst je de ene keer weinig, en weet je de keer erop bijna niet hoe je het oogsten en sorteren rond moet krijgen.”

De kwaliteit begint wat terug te lopen in het al iets ouder wordende gewas. “We sorteren scherp uit. We hebben nog zo’n zeven weken te gaan met deze teelt.” Rond 15 juli komt de tweede teelt erin.

Scherm blijft open

Het scherm gaat al twee weken niet meer dicht in de nacht. “Met de stand van ons gewas is dat niet verstandig, en het is buiten altijd warmer dan 7 of 8 graden.” In de ochtend komt het gewas met 19,5 graden Celsius uit de nacht. Na de dag van 21 graden gaat de temperatuur ’s avonds terug naar 17,5 graden. Daarna wordt de nanacht van 18,5 graden weer rustig opgebouwd richting de ochtend.

Kiertje lucht

Op de dag probeert Stouten de luchtramen altijd wel op een kiertje te houden. “Zeker tussen 9.00 uur en 17.00 uur moet er altijd lucht in staan.” Dit heeft mede als gevolg dat CO2-waarden niet al te hoog kunnen oplopen. “In maart werden CO2-niveaus wel hoger. Je zag dat het gewas daar toen toch wel behoorlijk generatiever van werd.”

Voldoende EC meegeven

De watergift start twee uur na zonop op licht. De EC wordt op 3mS/cm gehouden, wat resulteert in 4 EC in de drain. “We zorgen dat we daar niet boven komen. Maar we gaan ook niet te laag. Als we naar 2,5 EC meedruppelen zouden gaan, dan zou de vruchtkleur hier te snel teruglopen in dit al wat oudere gewas.” Bij het gewaswerk wordt het open houden van het gewas steeds vrij goed bijgehouden.

Rustig met plagen

Plagen zijn onder controle. “Je ziet een tripsje, maar er zit ook montdorensis bij. Met spint is het ook vrij rustig. Dankzij de Teppeki blijft luis ook onder controle.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.