teeltgeluid

‘Meer regelmaat in paprika-oogst’

Het gewas bij paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk is dankbaar voor het zonnige weer.

Paprikateler Paul Moerman: “Van dramaweer in het voorjaar zijn we nu naar de zomer gebracht.” De gewassen kunnen de overgang goed hebben. Zeker de krachtig groeiende Gina heeft geen problemen met warmte. “Die lacht erom. Dat ras is sterk en kan hoge temperaturen hebben. Op de kas van de andere tuin, met Margrethe, hebben we wel een coating laten aanbrengen. Midden op de dag, zo tussen 14.00 uur en 17.00 uur, schermen we als het nodig is tegen de scherpste instraling.”

Van hausses naar meer regelmaat

Momenteel is het vruchtgewicht hoog. “De vruchten zijn nog zwaar. Gina zit op een vruchtgewicht van 220 gram, de paprika’s van Margerethe wegen 210 gram. Met deze hoge etmaaltemperaturen zal dat wel gaan afnemen. In week 22 zaten we op een etmaaltemperatuur van 24,9 graden.”

Met veel geoogst product en het vele licht erbij zit er iets meer groei in het gewas. Dat zal niet snel te veel worden. “De plantbelasting loopt nu wel weer op.”

Waar eerder sprake was van hausses in de aanvoer, heeft het stabiele weer voor meer regelmaat gezorgd. “We zitten al drie weken op rij met maximaal acht vruchten per vierkante meter. Niet meer met weken erbij van uitschieters naar vijftien vruchten.” In die huidige gelijkmatigheid lijkt wel weer verandering te komen. Moerman in begin week 23: “Ik verwacht tien dagen veel te zullen snijden en dan weer tien dagen weinig. Je hoopt dat het daarna vlakker gaat worden en dat de prijsvorming dan ook in de zomer goed gaat.”

Volop CO2 doseren

In de ochtend begint de temperatuurinstelling op 22 graden. Vanaf 11.00 uur gaat die naar 24 graden, om eind van de middag op te lopen naar 27 graden. Er wordt zo mogelijk volop CO2 gedoseerd. “Zeker bij Gina gaan we volle bak. Net nu het warm wordt, is er wel weer Ocap-CO2 te weinig. Dus komt de ketel erbij, om 250 tot 300 kilo per uur per hectare te kunnen blijven doseren.”

Weer tripsvrij

Met plagen is het begin week 23 rustig. “Sinds drie weken zijn we tripsvrij. Eerder dit jaar heeft trips veel groei gekost, terwijl we normaal weinig last van trips hebben op deze tuin. Nu staat het gewas gelukkig weer goed en fris te groeien.”

Spint blijft goed onder controle. “Al moeten we daar wel meer moeite voor doen dan anders. We zetten meer uit en we scouten meer.” Binnen nu en twee weken is ook de eerste rups weer te verwachten. “Daar moet je heel kort op blijven zitten, nu we alleen nog maar Bt-middelen ter correctie beschikbaar hebben.”

Er zijn nog geen stinkwantsen gevonden. “Sowieso hoor je daar minder van dan vorig jaar. Misschien dat het nattere voorjaar daar een rol in speelt, maar het blijft altijd afwachten. Morgen zou je ze ineens wel kunnen vinden.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.