Gasprijs piekt naar nieuwe hoogtes

De gasprijs blijft maar stijgen en ligt inmiddels boven de 32 cent per kuub. En de krapte lijkt aan te houden.

Aan de prijsstijging voor de korte termijn gascontracten lijkt voorlopig geen eind te komen. De markt in Azië speelt ook nu weer een grote rol, net als bij de plotselinge hevige stijging in januari van dit jaar. De grote vraag naar vloeibaar gemaakt gas (LNG) in het continent Azië drijft de prijs op, waardoor LNG-leveringen naar de hoogste bieder gaan.

Het huidige niveau in de Europese gasopslagen is nog altijd laag te noemen. Op dit moment is het niveau nog geen 50% en loopt ver achter op het niveau van vorig jaar. Met de huidige aardgasprijs is het nog maar de vraag of de gasopslagen wel voldoende gevuld zijn voordat het winterseizoen begint. Het noodzakelijk onderhoud van diverse producenten in onder meer Noorwegen en binnenkort in Rusland aan de Nord Stream I pijpleiding, zorgt ervoor dat de krapte op de aardgasmarkt nog wel even aanhoudt.

Elektra mee in prijsstijging

Alle op aardgas aangedreven energiecentrales die niet in onderhoud zijn, draaien op volle kracht om aan de grote vraag naar stroom te voldoen. Dat er momenteel te weinig capaciteit is, heeft meerdere oorzaken. Veel centrales staan nu in onderhoud, waaronder ook de kerncentrale in Borssele. Dit veroorzaakt een tekort op de stroommarkt. Tegenvallende hernieuwbare opwek, door de afwezigheid van voldoende wind, geeft niet het gewenste volume en door een te lage zonnekracht leveren ook zonnepanelen te weinig vermogen.

De grondstoffen die nodig zijn voor het maken van stroom zijn momenteel erg duur, en dat zien we terug in de tarieven op de dagmarkt met prijzen die ruim boven normaal liggen. De afgelopen week is de prijs voor de CO2-emissierechten ook weer gestegen en zolang als deze prijs blijft stijgen en de aardgasprijs hoog blijft, zullen de prijzen voor stroom hoog blijven.

Olieproductie geremd door Biden

De Amerikaanse schalieolieproductie is, hoewel de olieprijs relatief hoog is, nog niet gestegen. Nieuwe en strengere regelgeving door de regering van de Joe Biden zou een oorzaak kunnen zijn. Biden heeft, in tegenstelling tot zijn voorganger Donald Trump, wel ambitieuze klimaatplannen en geeft voorlopig geen vergunningen af voor de productie op federaal land. Verschillende staten met olie- en gasbelangen hebben een rechtszaak aangespannen, omdat ze de olie en gasproductie willen voortzetten en de klimaatplannen van Biden te ver vinden gaan.

Deze week heeft de OPEC+ weer overleg over een eventuele verhoging van de productie. Het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft al opgeroepen de productie weer verder te verhogen om problemen zoals tekorten en grote prijsstijgingen te voorkomen. Rusland heeft als grote producent al aangegeven dat het de productie wil opvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.